Държавният департамент на САЩ: Русия може да атакува Украйна от Беларус

Pan.bg 19 яну 2022 | 00:55 views (571) commentaries(0)
img
пан.бг
Държавният департамент твърди, че Русия може да атакува Украйна от територията на Беларус

Министерството също така смята, че проектът на актуализираната конституция на Беларус, може да насърчи плановете на властите да разрешат разполагането на руски сили в страната.


Американските власти твърдят, че предстоящите съвместни учения на въоръжените сили на Руската федерация и Беларус могат да позволят на руската страна да атакува Украйна от север. Тази версия беше изразена във вторник на специален брифинг от висш служител на Държавния департамент.


„Докладите за прехвърлянето на руски войски в Беларус, което се извършва под предлог на предварително планирани редовни учения, пораждат безпокойство“, аргументира се тя. „Заслужава да се отбележи кога точно това се случва, това със сигурност поражда опасения, че Русия може да възнамерява „ под предлог за съвместни учения да извърши, потенциално нападение на Украйна от север. „И ние предадохме притесненията си на беларуските власти“, каза служителят.

Водещият на брифинга не даде категоричен отговор на въпроса на журналист, какво основание Вашингтон има за тези твърдения. „Загрижени сме за цялостната картина на случващото се“, каза тя. Според служител на Държавния департамент "нормалните учения изискват 42-дневно предизвестие, ако говорим за 9 000 военни, а ако става дума за 13 000, тогава са необходими международни наблюдатели". „Това се случва, когато говорим за нормална ситуация, но тук нещо е съвсем различно“, каза представителят на американското външнополитическо ведомство.

Според служител на Държавния департамент "много от това, което се случва сега в Беларус предизвиква безпокойство". „И няма съмнение, че Беларус все повече играе дестабилизираща роля в региона“, каза тя.

Държавният департамент се опасява, че предложеният проект на актуализираната конституция на Беларус може да насърчи плановете на властите, да разрешат разполагането както на конвенционални, така и на ядрени сили на Руската федерация в страната.

„Предложените промени включват език, който може да се тълкува като отваряне на пътя за Русия да разположи своите сили на територията на Беларус. Това би било значителна промяна за Беларус. Такъв ход би представлявал предизвикателство за европейската сигурност, това може да изисква адекватен отговор. Тази проектоконституционна промяна може да показва плановете на Беларус да позволи разполагането както на конвенционални, така и на ядрени руски сили на нейна територия“, смята тя.

"Дискусията за ядрените оръжия в Беларус е това, което президентът Александър Лукашенко започна през ноември. Той е този, който говори за това", добави тя по-късно.

Служителят на Държавния департамент не уточни за какво изявление става дума, но отбеляза, че подобни думи на беларуския лидер трябва да бъдат „приемани сериозно от всички“.

Във вторник агенция БелТА съобщи, че Лукашенко е потвърдил, че референдумът за изменения и допълнения в конституцията на републиката е насрочен за февруари тази година, както беше обещано по-рано. Проектът на актуализираната конституция на Беларус беше публикуван на 27 декември. В документа се предлага изменение на около половината от членовете на основния закон на страната.

Същността на промените е да се запази президентската форма на управление, като се уточнят функциите и правомощията на държавния глава, парламента и правителството. По-специално се предлага разширяване на правомощията на кабинета и неговата независимост при вземането на решения. Предвижда се също така Всебелоруското народно събрание, което първоначално е създадено като специална форма на демокрация, да бъде конституционен орган и да му даде допълнителни функции.


© AP Photo/Luis M. Alvarez

източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка