Байдън предупреди: Нахлуването в Украйна ще бъде катастрофа за Русия

Pan.bg 20 яну 2022 | 03:05 views (846) commentaries(0)
img
ПАН.БГ
Байдън каза, че нахлуването в Украйна би било катастрофа за Русия

Президентът на САЩ също така подчерта, че руските банки няма да могат да извършват транзакции с долари в случай на нахлуване на Русия в Украйна.


Президентът на САЩ Джо Байдън каза в сряда, че руската инвазия в Украйна би била "катастрофа" за Москва.


„Ако те направят това, на което са способни, със силите си, съсредоточени на границата, това ще бъде катастрофа за Русия“, каза той, изказвайки се на пресконференция в Белия дом.

Байдън добави, че партньорите и съюзниците на САЩ "са готови да нанесат сериозни щети на руската икономика".


За единството на НАТО

Няма основание да се твърди, че членовете на НАТО няма да бъдат единни по въпроса за ответните действия срещу Руската федерация на фона на ситуацията на руско-украинската граница, каза президентът на САЩ.

"Имахме много откровени дискусии между Владимир Путин и мен. Идеята, че НАТО няма да бъде единно. Не знам защо се раздухва? Говорих с всички главни лидери в НАТО, имахме среща на върха НАТО-Русия. Мисля, че ще видим, че Русия ще бъде държана отговорна от всички в НАТО, ако нахлуе в Украйна“, аргументира се Байдън.

Той добави, че ако руските войски влязат в Украйна, Москва трябва да очаква сериозни последици.

За руските банкиРуските банки няма да могат да извършват транзакции с долари, в случай на руска инвазия в Украйна, каза Байдън.

Според американския лидер в случай на нахлуване в Украйна, Русия ще бъде изправена пред „тежки икономически последици“. "Ако се стремят към това, ако нахлуят, те ще платят за това. Техните банки няма да могат да се справят с доларите", аргументира се Байдън.За войната на Русия със Запада

Байдън смята, че руските власти не искат пълномащабна война със Запада.На пресконференция той беше попитан дали все още е съгласен с изявлението си, което направи след срещата на върха в Женева, че руският лидер Владимир Путин не се стреми към нова Студена война. „Отговорът е: мисля, че той все още не иска пълномащабна война, първо. Второ, мисля ли, че ще тества Запада, ще тества Съединените щати и НАТО възможно най-сериозно? Да, мисля, че „че така ще бъде. Но мисля, че той ще плати сериозна и огромна цена за това и мисля, че ще съжалява, че е направил това", каза американският лидер.

„Мисля, че той се занимава с това, защото смята, че най-трагичното нещо, което се е случило с майката Русия е падането на Берлинската стена, когато империята беше загубена и Съветският съюз беше разцепен“, смята Байдън. Но помислете за това, което има. Той има 11 часови зони, горяща тундра, която вече няма да замръзне естествено, ситуация, в която има много нефт и газ, но той се опитва да намери своето място с тях в света, между Китай и Запада.

Байдън говори и за скорошния си разговор с Путин. "Двата въпроса, за които ми каза, че иска гаранции - първият е, че Украйна никога няма да бъде част от НАТО. Вторият е, че НАТО няма да разположи стратегически оръжия в Украйна", каза собственикът на Белия дом. "Можем направи нещо по отношение на втората част.

Що се отнася до първата част, имаме редица споразумения на международно ниво и в Европа, които предполагат, че може да избирате с кого искате да бъдете“, каза президентът.За присъединяването на Украйна към НАТО


Вероятността за присъединяване на Украйна към НАТО в близко бъдеще е ниска поради факта, че далеч не всички изисквания, необходими за присъединяване към алианса, са изпълнени от Киев, каза Байдън.

„Вероятността Украйна да се присъедини към НАТО в близко бъдеще не е много висока, като се има предвид, че те имат много повече работа по отношение на демокрацията, а също и в редица аспекти, основните съюзници на Запад не са единни за приемане на Украйна точно сега“, каза той.

В тази връзка Байдън изрази мнение, че САЩ и Русия, в контекста на предложенията на Москва за гаранции за сигурност, имат място за дискусия. „Така че има място за работа, ако руският президент Владимир Путин го иска“, каза американският лидер.За действията на Русия


Президентът на САЩ изрази мнение, че Русия "ще предприеме действия" срещу нахлуването в Украйна.

"Мисля, че руският президент Владимир Путин не е сигурен какво ще направи. Мисля, че едва ли ще продължи в същия дух. Той трябва да направи нещо", аргументира се Байдън, отговаряйки на въпрос какво очаква от ситуацията около Украйна.
За неразполагане на стратегически оръжия в Украйна
Байдън допуска възможността за постигане на някакви споразумения с Руската федерация по въпроса за неразгръщането на стратегически оръжия в Украйна.

"Руският президент Владимир Путин ми каза, че иска две неща, гаранции. Едното е, че Украйна никога няма да се присъедини към НАТО. Второто е, че няма да има стратегически оръжия, разположени в Украйна. Можем да обмислим втория елемент", каза Байдън , обяснявайки, че в този случай от Москва също би се очаквало да предприеме реципрочни стъпки „в европейската част на Русия“.

„По първия елемент имаме редица споразумения на международно ниво и в Европа, които предполагат, че може да избирате с кого искате да бъдете“, добави американският лидер.

Относно потенциалните санкцииМащабът на потенциалните санкции на САЩ и съюзниците ще зависи от конкретните действия на Русия срещу Украйна, каза Байдън. В същото време американският лидер отбеляза, че "сериозните санкции", свързани с доларовите транзакции, могат да се отразят неблагоприятно на американската и европейската икономика.

„Ако продължат да полагат усилия за война в киберпространството, ние можем да отговорим по същия начин. Те имат хора от ФСБ в Украйна, които се опитват да подкопаят солидарността в Украйна по въпроса за Русия и се опитват да наложат интересите на Руската федерация. Много е важно всички в НАТО да следваме един и същ подход", каза Байдън.

„Има разногласия в рамките на НАТО, за това какво са готови да направят страните в зависимост от това, което се случва. Сериозното налагане на санкции, свързани с доларови транзакции ще има отрицателно въздействие и върху Съединените щати, както и отрицателно въздействие върху икономиките на Европа, но ще имат и опустошително въздействие върху Русия“, добави президентът на САЩ. Той отбеляза, че очаква да осигури единство на мненията в НАТО по въпроса за потенциалните мерки срещу Руската федерация.

За срещите на Руската федерация и САЩ


Президентът на САЩ смята, че три руско-американски срещи по въпросите на сигурността не са довели до нищо.

„Досега трите срещи, които проведохме, не дадоха нищо“, каза той.
За окончателното решение относно Украйна


Президентът на САЩ предположи, че руският лидер Владимир Путин все още не е взел окончателно решение, относно по-нататъшното развитие на ситуацията около Украйна.

"Сигурен съм, че абсолютно и напълно това ще бъде решение на Путин. Никой друг няма да вземе това решение", аргументира се Байдън на пресконференция в Белия дом в сряда. "Той ще вземе това решение." Според лидера на САЩ руският президент в момента "претегля какви последствия може да има Русия в краткосрочен и дългосрочен план".

„Не мисля, че той е взел решението си“, предположи Байдън.

Президентът на САЩ също така изрази мнение, че Русия "ще предприеме действия" срещу нахлуването в Украйна. „Мисля, че Путин не е сигурен какво ще направи. Той трябва да направи нещо“, аргументира се Байдън, отговаряйки на въпрос какво очаква от ситуацията около Украйна.


За последствията от нахлуването на Русия в Украйна

Байдън смята, че евентуална руска инвазия в Украйна, би довела до най-сериозните последици за света след Втората световна война.

"Разбира се, има причина за безпокойство," - вярва той. „Ако Путин нахлуе в Украйна... Това не се е случвало от Втората световна война“, аргументира се Байдън, говорейки за руския държавен глава Владимир Путин. „Това би имало най-сериозните последици от всичко, случилото се в света по отношение на войната и мира след Втората световна война."

Според президента на САЩ в случай на такова развитие на събитията, Русия „ще плати страшно много“.

Президентът на САЩ каза още, че е загрижен за възможността руската "инвазия" в Украйна да доведе до конфронтация на всички нива, между Русия и страните от НАТО.

Политикът беше попитан дали вярва, че влошаването на ситуацията може да „привлече“ в конфликта граничещи с Украйна страни от НАТО и да доведе до „всякакъв вид реална конфронтация между“ Москва и алианса. „Много съм загрижен за това“, каза в отговор лидерът на САЩ.

„Единственото нещо, което може да бъде по-лошо от умишлена война, е неволната война. И се притеснявам, че ситуацията може да излезе извън контрол. Надявам се, че Владимир Путин разбира това. Ако възникне пълномащабна ядрена война, той не е в най-добрата позиция да доминира над света“, каза Байдън.

За новата среща на върха с Путин

Президентът на САЩ каза, че смята за възможно провеждането на нова среща на върха с руския лидер Владимир Путин.

На пресконференция той беше попитан дали обмисля провеждането на нова среща с руския президент, за да се опита да намери изход от ситуацията около Украйна. „Да“, отговори той.

Според Байдън при предишни контакти с Путин, те са обсъждали възможността за провеждане на друга среща, ако е необходимо. Американският президент подчерта, че срещата е била обсъждана, още преди да ескалира ситуацията около Украйна. „Така че все още мисля, че такава възможност съществува“, подчерта президентът на САЩ
.Байдън каза, че е много загрижен за ситуацията около Украйна, надява се Русия да разбира, че не е в по-добра позиция.източник

ТАСС

© AP Photo/Susan Walsh
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка