САЩ: Семействата на служители на посолството на САЩ в Киев да напуснат Украйна

Pan.bg 24 яну 2022 | 05:34 views (355) commentaries(0)
img
пан.бг
Държавният департамент нареди на семействата на служители на посолството на САЩ в Киев да напуснат Украйна


Заповедта се отнася и за държавните служители, изпълняващи задачи, които не са свързани с извънредни ситуации

Държавният департамент на САЩ разпореди семействата на служители на американското посолство в Киев да напуснат страната, а също така позволи на част от персонала на дипломатическата мисия да го направи. Това се казва в съобщение на външното министерство, публикувано в неделя.


"Държавният департамент разреши доброволното напускане на държавни служители на САЩ, изпълняващи задачи, които не са спешни. В същото време Държавният департамент нареди на членове на семействата на американски държавни служители да напуснат американското посолство в Киев," Това каза говорителката на министерството.

„Разрешението за заминаване дава възможност на посочените служители да напуснат, ако желаят, не са длъжни да го правят. Членовете на семейството обаче са длъжни да напуснат страната“, каза служителят. Тя добави, че оценките за валидността на тези предписания ще бъдат извършени „не по-късно от 30 дни “. В брифинга не се уточни за какъв брой служители и членове на семейството става дума.

За работата на посолството
В същото време, както отбеляза представител на високопоставено ведомство, посолството ще продължи да работи.

„Посолството на САЩ продължава да работи, Временният поверен в делата на САЩ в Украйна Кристина Куин остава в страната“, казаха от Департамента. Според американския служител това е "необходимо, за да се окаже подкрепа на Украйна в труден момент".

„Нашата подкрепа за Украйна остава непроменена“, каза говорителят на Държавния департамент, отбелязвайки, че тя „не е подкопана по никакъв начин от предприетите предпазни мерки“. „Оставаме отдадени на суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, каза служителят, подчертавайки, че САЩ ще продължат да предоставят военна помощ на Киев. В същото време, в случай на ескалация, Вашингтон „ще бъде готов да предостави на Украйна допълнителна военна помощ, към вече изпратената“.
Относно ескалацията на напрежението в Украйна

В случай на ескалация на напрежението в Украйна, САЩ няма да могат да евакуират своите граждани от страната, каза говорител на Държавния департамент.

Според него САЩ изхождат от това, че Русия „може да започне военни операции всеки момент“. „Правителството на САЩ тогава няма да може да евакуира американски граждани“, каза говорителят на Държавния департамент, отбелязвайки, че гражданите на САЩ трябва да обмислят да напуснат страната сами, включително чрез граждански полети. Освен това Държавният департамент препоръча на американците, които остават в Украйна, да попълват електронни формуляри за своята регистрация.

Говорителят на Държавния департамент отново заяви, че Русия „може да създаде фалшив претекст за нахлуване в Украйна“ и „по един или друг начин да свали и смени правителството“ в Киев. В същото време от външното министерство подчертаха, че не знаят със сигурност какви са "намеренията на президента Путин" по отношение на Украйна.

"Не знаем дали той е взел решението за нахлуване. Но той е изградил военна мощ по границата с Украйна, за да има такава възможност", каза Държавният департамент.
Относно препоръките за американците

Държавният департамент също така допълни съществуващата препоръка за американците, да се въздържат от пътуване до Русия, като спомена, че според Вашингтон има напрежение на границата между Руската федерация и Украйна.

Както се обяснява в документа, „Държавният департамент препубликува своите съвети за пътуване до Русия, за да включи информация за текущото напрежение по границата с Украйна“. „Тя заменя предишната препоръка , публикувана на 2 ноември 2021 г.“, каза Държавният департамент.

Новата формулировка на препоръката гласи: „Не пътувайте до Русия поради продължаващо гранично напрежение с Украйна, потенциален тормоз на американски граждани, ограничената способност на посолството на Съединените щати да подпомага гражданите си в Русия, COVID-19 и свързаните с това ограничения за влизане . Евентуалетн тормоз от руските сили за сигурност и произвол при прилагането на местните закони."

В изявлението се посочва следното: „Във връзка с засиленото военно присъствие на Русия и продължаващите военни учения в регионите, граничещи с Украйна, американски граждани, които се намират в тези региони на Руската федерация или обмислят възможността да пътуват до там, трябва да имат предвид, че ситуацията в близост до границата е непредвидима, съществува риск от ескалация на напрежението." „Предвид настоящата нестабилност, на американските граждани се препоръчва да не пътуват по суша от Русия до Украйна през този регион“, каза агенцията.Държавният департамент смята, че „възможността на властите на САЩ да предоставят рутинни или спешни услуги на американски граждани в Русия вече е силно ограничена“. Властите на Съединените щати по-рано посъветваха американците да не пътуват до Руската федерация и отделните й региони по различни причини, включително разпространението на новия коронавирус.

По-рано беше публикувано изявление на Държавния департамент, в което се отбелязва, че тези решения са взети „заради продължаващия риск от военни действия от Русия“. „Гражданите на САЩ трябва да обмислят да напуснат, като използват търговски полети или други форми на частен транспорт“, каза агенцията.
© AP Photo/Luis M. Alvarezизточник

ТАСС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка