Warning: getimagesize(https://topwar.ru/uploads/posts/2022-01/thumbs/1642960338_maxresdefault.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 Service Temporarily Unavailable in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Има ли корупция в Министерството на отбраната на Руската федерация?

Pan.bg 25 яну 2022 | 11:42 views (774) commentaries(0)
img Случай на генералите: Корупция в Министерството на отбраната на РусияНай-шумните корупционни скандали започнаха по времето, когато министърът Анатолий Сердюков все още беше на поста си, на който според правоохранителните служби сам не е участвал в незаконни действия.

Времето много специфично се разпореждаше със съдбата на замесените.

Призната за виновна за кражба на 6 милиарда рубли, Евгения Василева сега е почетен академик на Руската академия на изкуствата, а бившият й шеф Сердюков е индустриален директор на Ростех.

Вероятно такова лоялно отношение към присвоителите вдъхновява корумпираните военни лидери.

Но изглежда, че времената се променят.

Все по-често се появяват истории за задържането на генерали, заподозрени в корупция. В същото време случаят не се отнася само за кражба на бюджетни средства, а за приемане на техника, която не отговаря на посочените параметри.

От последното - арестът на началника на радиотехническите войски на Въздушно-космическите сили на Руската федерация генерал-майор Андрей Кобан, заподозрян в получаване на на подкуп в особено големи размери.

Според разследването Кобан е получил 5 милиона рубли от генералния директор на Нижни Новгородския изследователски институт по радиотехника - АО ФНПЦ ННИИРТ, който е част от концерна за противовъздушна отбрана Алмаз-Антей.Защо шефът на отбранителен институт да подкупва генерал?Например в случая, когато лице в униформа я рекетира. Според разследващите Кобан е поискал пари от Григорий Егорочкин, генерален директор на ННИИРТ , за нарушаване на работата по проекта«Мерцание» . Началникът на радиотехническите войски обещава, да каже добра дума във висшите ешелони на властта и да удължи срока на работа.

Генералният директор може да даде и подкуп, за да премине бързо военно приемане в специален лоялен режим и да постави оборудване в армията. Тук не става въпрос да строите път до дачата на роднини, както по времето на Сердюков, тук са замесени стратегически въпроси на сигурността.

Факт е, че ННИИРТ произвежда най-малко десет вида радари, един от които е радарът РЛС 59Н6-Е «Противник-ГЕ» . Техниката наскоро започна да се появява във войските и според уверенията на разработчиците е в състояние да проследява хиперзвукови оръжия.

Въпреки това, според изданието Life, по време на ученията радарът не потвърди напълно своите характеристики. Историята не беше открито рекламирана, но през ноември миналата година генералният директор на ННИИРТ Григорий Егорочкин беше уволнен „не по собствено желание“.

Очевидно двойката работеше по подобна схема, състояща се от подполковник от запаса Анатолий Заливин, началник на военния прием в Новосибирска област, и Амир Алямов, управляващ директор на местния институт за електронни устройства АО НИИЭП.

Както е установено от Следствения комитет, от 2013 г. директорът е надценил разходите за отбранителни продукти за поне 4 години и Заливин, осъзнавайки това, подписва документите.

В резултат на това държавата възстанови почти 60 милиона рубли от съучастници и през януари 2022 г. осъди вече бившия подполковник на 5 години строг режим, а Алямов на 6 години със същата тежест. Между другото, директорът на НИИЭП веднъж беше награден с орден „За заслуги към Отечеството“.Където е тънко, там се чупи

В Министерството на отбраната е създадена специална структура, която да се занимава с пускането на държавни поръчки, както и контрол и счетоводство за изпълнението им.

Нарича се ДОГОЗ или Отдел за осигуряване на държавна отбранителна поръчка. Ако вярвате на сайта на Министерството на отбраната, през този отдел минават пари за „разработка, доставка, поддръжка, модернизация, ремонт според фиксираната гама въоръжение, военна, специална техника и материали“.

В условията на изпълнение на военния бюджет по понятни причини, не може да се говори за публичност на разходите и затова изкушението "да стоплиш ръцете" е много голямо.

Ето водещият съветник на ДОГОЗ Александър Лопатин, според главния военен следствен отдел, е получил подкуп в размер на 2,2 милиона рубли.

Едновременно с това дело - през декември миналата година - беше образувано наказателно производство срещу лицето на директора на отдела на ОАК Сергей Комаско.

Военните следователи приключиха наказателното дело срещу Александър Хан, бивш ръководител на Дирекцията на клиента за капитално строителство на Министерството на отбраната на Руската федерация, който беше осъден на 8 години затвор в Хабаровск в края на миналата година. Военният служител получил най-малко 2,2 милиона рубли от изпълнителя за некачествена работа, това беше взето предвид в съда и към срока беше добавена глоба от 4,4 милиона рубли.

В Западния военен окръг Юрий Домолазов, бивш началник на Регионалната дирекция на клиента за капитално строителство на окръга, беше осъден на 3,5 години. В допълнение към срока бившият служител получи глоба от 58,5 милиона рубли като обезщетение за причинените щети.

Измамата беше следната - по време на реконструкцията на Санкт Петербургския ракетно-артилерийски кадетски корпус, той подписва документи за приемане на работа за 186 милиона рубли, докато те струва не повече от 35 милиона.

Мащабът определено е впечатляващ.

И пак военно приемане, и пак измамници от Министерството на отбраната.

Ако погледнете статистиката за последните пет-шест години, ще видите, че има увеличение на делата за корупция срещу военни служители.

От една страна, това е тъжна тенденция, която показва, че във висшите ешелони на министерството са се настанили много излишни хора.

От друга страна, нарастването на броя на задържаните е ясен знак за високата ефективност на работата на главното военно следствено управление, ФСБ и военната прокуратура.

Най-важното е, че следователите вече разполагат с реални механизми за проследяване на финансовите потоци от клиента към изпълнителя.

Военният експерт Дмитрий Дрозденко в интервю за Vzglyad коментира работата на гореспоменатия ДОГОЗ:

„Всъщност е създадена специална прозрачна, контролирана финансова система за изпълнение на държавната отбранителна поръчка – със собствени банки, схеми, специални сметки и т.н. Създаването отне много години."

Задържанията, арестите и присъдите едва ли ще изтекат в близко бъдеще - държавата продължава да харчи милиарди рубли за отбрана и това не може да не повлияе на апетитите на корумпирани служители.

В същото време не може да се каже, че подкупът в армията е изключително руска история.

Във всички страни разходите за отбрана са една от най-корумпираните статии.

На първо място, това се дължи на близостта на приемката в армията , до структурите за търговия.

Освен това монополистите често участват в търгове, способни да умножат цената на услугите и продуктите.

Кражбата е особено остра в различни театри на военни действия - според принципа "войната ще отпише всичко".

Най-воюващата сила в света са Съединените щати и количествата пари, които се просмукаха в пясъка при последната военна операция в Афганистан, са просто невероятни.

През 2019 г. американците пуснаха одитори във военните разходи, които натрупаха няколко милиарда нецелеви разходи, а стотици милиони просто бяха ограбени. Разбира се, с най-прякото участие на военните служители по приемане, по-точно на логистичния отдел на Пентагона.

Концепцията за външен одит на разходите за отбрана (поне част от тях) би била много полезен прецедент и за руското военно ведомство. Публикуването на резултатите от подобни проверки би позволило, първо, на служителите на правоприлагащите органи да работят по-ефективно, и второ, ще окаже натиск върху корумпирани офицери и служители, и техните схеми .

В крайна сметка, когато броят на отговорните лица, с които ще трябва да се съобразявате, се увеличи многократно, тогава желанието за вземане / даване на подкуп ще намалее. Поне на теория е така, но на практика си струва да опитате и да видите.

източник
военное обозрение

Генерал-майор Андрей Кобан. Източник: youtube.com
автор:
Евгений Федоров
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка