В Беларус обявиха натрупването на военно присъствие на САЩ и техните съюзници близо до границата

Pan.bg 10 май 2022 | 16:55 views (722) commentaries(0)
img пан.бгВ Беларус обявиха натрупването на военно присъствие на САЩ и техните съюзници близо до границата
Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Беларус Виктор Гулевич каза, че групирането на въоръжените сили на Украйна в южното направление изисква реакция от Минск


НАТО продължава да нараства военното си присъствие близо до границите на Беларус, създадената групировка показва нарастваща заплаха за републиката. Това заяви във вторник началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Беларус - първият заместник-министър на отбраната генерал-майор Виктор Гулевич.

„Съединените щати и техните съюзници продължават да засилват военното си присъствие в близост до държавните граници на Република Беларус. Групировката, създадена през последните шест месеца, се е увеличила повече от два пъти както по количество, така и по качество“, каза началникът на Генералния щаб. в изявление.

Гулевич каза, че появата в Средиземно и Балтийско море на група, носеща крилати ракети с морско и въздушно базиране, увеличаването на авиационната група в Полша и балтийските страни показват „нарастваща заплаха за Република Беларус“.

Началникът на Генералния щаб акцентира върху факта, че в момента в Източна и Югоизточна Европа се провеждат редица учебно-бойни мероприятия. Учението "Защитник на Европа", в което се очаква да участват до 20 хиляди души и голямо количество техника, още седем учения на територията на страни, граничещи с Беларус, уточни Гулевич. „В същото време развитието на въпроси за използването на разузнавателно-диверсионни сили, десанта на войски, използването на сили за специални операции не показва мирната ориентация на тези учения“, подчерта той.

В тази връзка, според началника на Генералния щаб, въоръжените сили са разработили комплекс от мерки за противодействие на възможни заплахи. По-специално, като част от втория етап на изпитание на силите за незабавно реагиране, батальонните тактически групи бяха изведени към западното и северозападното оперативни направления. За тяхното укрепване се разполагат подразделения за противовъздушна отбрана, ракетни войски и артилерийски части, които ще осигуряват бойното им функциониране“, уточни началникът на Генералния щаб.

Освен това той акцентира върху факта, че групировката, създадена от въоръжените сили на Украйна в южното оперативно направление с общ брой до 20 хиляди души, също изисква реакция на Минск. „За да се гарантира сигурността на Република Беларус в южно направление, силите на частите за специални операции са разположени в три тактически направления“, обясни началникът на Генералния щаб.

На втория етап на проверка на въоръжените сили на Беларус батальонните тактически групи се насочват към западните и северозападните направления. „Като част от втория етап на проверка на силите за незабавно реагиране към западните и северозападните оперативни направления са изведени батальонни тактически групи. За тяхното укрепване се насочва напредъкът на противовъздушната отбрана, ракетните войски и артилерийските части, които ще гарантират бойното им функциониране. “, каза началникът на Генералния щаб на белоруските въоръжени сили.

Териториални войски

Формирането на териториални войски ще се извършва в две области на Брестска и Гродненска области, като от резерва за обучение ще бъдат призовани около 430 души, съобщиха от Министерството на отбраната.

„Като част от одита на органите за териториална отбрана, проведен под ръководството на началника на Генералния щаб на въоръжените сили [на Беларус] – първия заместник-министър на отбраната на Република Беларус, от 10 май изпълнителната власт комитети на Брест и Гродненска област формират териториалните войски съответно на Кобринска и Лидска област“, ​​се казва в съобщение на Министерството на отбраната.

Според пресслужбата се планира да бъдат призовани около 430 души от резерва за военно обучение. След приключване на формирането на военните части на териториалните войски, наборът ще започне да изпълнява задачи по охраната и отбраната на важни обекти, съобщиха от пресслужбата.От Министерството на отбраната уточниха, че предприеманите мерки са насочени към „подобряване на способността на местните власти да формират териториални войски и готовността на органите на териториалната отбрана и военните части на териториалните войски да изпълняват задачи по предназначение“.


източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка