Китай обвинява Австралия, Великобритания и САЩ в милитаризация на Океания

Pan.bg 11 май 2022 | 12:09 views (419) commentaries(0)
img пан.бг
Китайското външно министерство обвинява Австралия, Великобритания и САЩ в милитаризация на Океания

Официалният представител на ведомството Джао Лиджиан каза, че с действията си Западът увеличава рисковете, дестабилизирайки ситуацията в региона.


Австралия, подкрепена от Обединеното кралство и САЩ, провежда непрозрачна политика за милитаризиране на южния Тихи океан, увеличавайки риска от дестабилизиране на ситуацията в региона. Това съобщи в сряда говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан.

„Австралия, заедно със САЩ и Великобритания, формират военен блок в региона и насърчават надпреварата във въоръжаването, без да обсъждат съответните въпроси със страните от Океания“, подчерта той на брифинг, коментирайки загрижеността на австралийската страна от засилването. за сътрудничество между Пекин и Соломоновите острови в областта на сигурността.

Според китайския дипломат с действията си Западът увеличава рисковете, дестабилизирайки ситуацията в региона. "Австралия е тази, която води непрозрачна политика и прибягва до скрита манипулация," добави Джао Лиджиан. "Държавите от региона са много загрижени за това."

Както уточни той, австралийската страна трябва да "преосмисли собствените си грешки и да промени политиката".

В края на април Белият дом предупреди, че САЩ ще реагират, ако КНР, в съответствие със споразумението за сътрудничество в областта на сигурността със Соломоновите острови, разположи китайски военни съоръжения на територията на тази страна. На 25 април архипелагът беше посетен от американска делегация, включваща Кърт Кембъл, координатор за индийските и тихоокеанските региони в Съвета за национална сигурност на Белия дом, Даниел Критенбринк, помощник-държавен секретар по въпросите на Източна Азия и Тихия океан, представители на Пентагон и Американската агенция за международно развитие.

източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка