ГЩ на Украйна: Окупаторите щурмуват няколко града в Донбас, но напразно

Pan.bg 12 май 2022 | 22:22 views (681) commentaries(0)
img
пан.бг
Резюме на Генералния щаб: окупаторите щурмуват няколко града в Донбас, но напразно

Светлана Кизилова - четвъртък, 12 май 2022 г., 18:55 ч.


Руската агресорна армия продължава да извършва щурмови операции в няколко района на Донбас, но без резултат.

Източник: вечерен доклад на Генералния щаб на въоръжените сили във Фейсбук

Подробности: Според данните противникът се опитва да продължи пълномащабната въоръжена агресия срещу Украйна и не спира да провежда настъпателни действия в Източната оперативна зона.

По-специално, в посока Донецк, окупаторите използваха минохвъргачки, артилерия, реактивни гранатомети и нанасяха ракетни и бомбови въздушни удари, за да унищожат укрепленията на украинските части.

В посока Лиман противникът се опитва да превземе района на десния бряг на река Северски Донец и да се укрепи в района на селището Александровка. Извършва щурмови действия в посока с. Новоселовка, но е неуспешна.

В посока Северодонецк противникът продължава да щурмува в района на селището Воеводовка без успех.

В районите на Бахмут, Авдиев и Курахов противникът щурмува, за да подобри тактическото положение на войските си, но няма успех.


В Мариупол противникът продължи да нанася артилерийски и въздушни удари, като съсредоточи усилията си върху блокирането на нашите части в близост до завод Азовстал.

Руските окупатори провеждат въздушно разузнаване с БЛА в районите Покровск, Славянск и Павлоград.

Не са отбелязани активни действия на противника във Волинско и Полиско направление. Според наличната информация продължава вторият етап от проверката на готовността на подразделенията на Въоръжените сили на Република Беларус под ръководството на началника на Генералния щаб. Извършена е планова проверка на готовността на алармената система.

Заплахата от ракетни и бомбени удари от Беларус по инфраструктурни обекти в Украйна продължава.

В северната посока противникът продължава да осигурява засилена защита на украинско-руската граница в районите на Брянск и Курск. Той извърши обстрел на граничните райони на Украйна.

Вероятно противникът ще продължи да провежда демонстрационни действия на посочения участък от държавната граница на Украйна и да обстрелва от територията на Русия, за да предотврати движението на части на нашите войски в други направления.

В направление Харков основните усилия на противника бяха насочени към предотвратяване на настъплението на нашите войски и освобождаването на териториите, временно окупирани от руските окупатори. През деня противникът обстрелва позициите на нашите войски в районите на населените места Питомник и Руски Тишки.

Противникът не предприе активни действия в славянската посока. Основните му усилия бяха насочени към попълване на запасите от материално-технически средства за повишаване на настъпателните способности. Той извършва обстрел в районите на населени места по линията на съприкосновение. Извършва се въздушно разузнаване с помощта на БЛА "Орлан-10".

В посока Южен Буг противникът не е водил активни военни действия, продължава да държи позиции. Основните му усилия бяха насочени към нанесените пожарни щети на части на нашите войски и разширяване на системата за електронна борба.

Освен това, според информацията, с която разполагат въоръжените сили, противникът е увеличил системата за противовъздушна отбрана в западната част на Кримския полуостров.

В същото време, според щаба, руските окупатори продължават да търпят загуби в почти всички области.
източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка