СЗО обсъжда маймунската шарка в Женева и призовава за действия срещу разпространението на вируса

Pan.bg 22 май 2022 | 21:40 views (287) commentaries(0)
img
pan.bg

Въпреки очакваното увеличение на заболеваемостта от маймунска шарка в близко бъдеще, експертите не виждат заплаха от нова пандемия.

Световната здравна организация (СЗО) призовава за поредица от мерки срещу по-нататъшното разпространение на маймунската шарка. „Идентифицирането на потвърдени и предполагаеми случаи на маймунска шарка без история на пътувания до ендемични райони не е често срещано явление в много страни, така че е от решаващо значение да се повиши осведомеността за маймунската шарка и да се предприеме цялостно откриване и изолиране на случаите (с осигурени поддържащи грижи), проследяване на контакти и подкрепа за ограничаване на по-нататъшното предаване", се казва в изявление на СЗО, публикувано в нощта на неделя, 22 май.

По данни на организацията, досега случаи на маймунска шарка при хора са открити в Европа, Северна Америка и Австралия, предимно сред мъже, имали полови контакти с мъже. Въпреки това, поради все още ограничения характер на наблюденията, е вероятно заболяването да бъде регистрирано и при други групи в други страни. До 21 май, според оценките на СЗО, в света има около 90 потвърдени случая на инфекция с маймунска шарка. За около 30 души има подозрение,че са заболяли. До момента няма регистрирани смъртни случаи.

Експертите не очакват нова пандемия

Маймунската шарка е идентифицирана за първи път при хора в Демократична република Конго през 1970 г. Отделни случаи на заболявания са наблюдавани в страните от Централна и Западна Африка.

Въпреки очакваното увеличение на броя на заразените с маймунска шарка в близко бъдеще, експертите все още не виждат причини за сериозно безпокойство. „Не трябва да се страхуваме от нова пандемия“, каза вирусологът Герд Сътър от университета Лудвиг Максимилиан в Мюнхен в интервю за немското издание Die Zeit Online.

Той отбеляза, че маймунската шарка е зоонозна болест, предавана на хората от животни. Вторичното му разпространение чрез предаване от човек на човек е ограничено.

Страните на СЗО обсъждат вируса в Женева

75-та Световна здравна асамблея, която се откри в Женева на 22 май, ще се фокусира върху изграждането на здрава и спокойна планета. В основния годишен форум на СЗО, който се провежда в очен формат за първи път от 2019 г., участват представители на 194 държави-членки на организацията, включително Русия. Една от темите на форума ще бъде разпространението на вируса на маймунската шарка.

Освен това събранието трябва да одобри генералния директор на СЗО за още един петгодишен мандат. По-рано за този пост беше номиниран настоящият ръководител на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус.Източник: dw.com Снимка: static.dw.com

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка