Руското външно министерство намекна, за ядрен удар на Русия по Полша

Pan.bg 12 юни 2022 | 17:15 views (1850) commentaries(0)
img
пан.бг
Руското външно министерство намекна, че може да нанесе ядрен удар по Полша

Катерина Тишченко - неделя, 12 юни 2022 г., 16:15 ч.

Мария Захарова, Getty Images

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че бившият евродепутат от Полша Радослав Сикорски, който предложи връщане на ядрени оръжия на Украйна заради нарушаване на Будапещенския меморандум, заплашва полския народ.

Източник: Захарова в Telegram

Буквално: „Полските политици, контролирани от американския задвижващ ремък, показват екстремистка идеология, разпространяват омраза, подбуждат конфликти и сега заплашват планетата с нарушаване на режима за неразпространение на ядрено оръжие.

Но най-важното е, че те подкопават полския народ, който е въвлечен в световното ядрено преразпределение."

Какво предшества: Радослав Сикорски, член на Европейския парламент и бивш министър на външните работи на Полша, предложи прехвърлянето на ядрени оръжия в Украйна. Той твърди, че Русия е нарушила ангажиментите си по Будапещенския меморандум за зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, така че е уместно да се върнат на Киев ядрени оръжия, от които украинците доброволно са се отказали.

Ръководителят на Държавната дума на Руската федерация Вячеслав Володин заяви, че ако предложението на Сикорски за предоставяне на ядрено оръжие на Украйна бъде изпълнено, евентуален ядрен конфликт ще унищожи европейския континент.

За справка: Украйна доброволно изхвърли всичките си ядрени боеприпаси в съответствие с Будапещенския меморандум от 1994 г. Според него на Украйна е гарантирана неприкосновеност на границите и суверенитет. Сред поръчителите беше и Руската федерация. През 2014 г. Русия незаконно анексира украинския Крим и води война в Донбас чрез своите марионетки, а на 24 февруари 2022 г. стартира открито пълномащабно нахлуване в Украйна.


източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка