Австралия, Великобритания, Нова Зеландия, САЩ и Япония създадоха нов алианс в Тихоокеанския регион

Pan.bg 25 юни 2022 | 11:11 views (1117) commentaries(0)
img
pan.bg

Австралия, Обединеното кралство, Нова Зеландия, САЩ и Япония сформираха нов съюз в Тихоокеанския регион. Това се посочва в съвместно изявление на тези страни, публикувано на сайта на Белия дом.

В него се отбелязва, че партньорството Partners in the Blue Pacific (PBP) е насочено към развиване на ефективно сътрудничество и подкрепа за островните държави от региона.

„Нашите пет държави стартираха цялостен неформален механизъм - партньорство Partners in the Blue Pacific, за да подкрепят по-добре и по-ефективно тихоокеанските приоритети“, се казва в изявлението.

В него се посочва също, че инициативата се основава на дългогодишния ангажимент на Австралия, Великобритания, Нова Зеландия, САЩ и Япония към региона, „на тесни връзки и дългогодишно партньорство с тихоокеанските островни страни“.

„Ние сме обединени в нашата решимост да подкрепим региона <...> в съответствие с принципите на суверенитет, прозрачност, отчетност и под ръководството и лидерството на тихоокеанските държави“, се казва в изявлението.

Съобщава се, че страните партньори планират да засилят подкрепата за тихоокеанските приоритети в съответствие със стратегията на Форума на тихоокеанските острови за период до 2050 г., която се очаква да бъде приета на предстоящата среща на върха на лидерите на организацията.

„Ние ще съставим карта на действащите проекти и ще планираме бъдещи инициативи по такъв начин, че да привлечем повече ресурси за тяхното реализиране. Успоредно с това, всяка от страните ще продължи да увеличава индивидуалните усилия за подкрепа на региона“, се казва в изявлението.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън каза, че САЩ са "индо-тихоокеанска сила".

Източник: gazeta.ru Снимка: Depositphotos

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка