Ердоган: ВС на Турция са сред най-силните, но ще ги превърнем в най-силната армия в света

Pan.bg 01 юли 2022 | 20:43 views (605) commentaries(0)
img
pan.bg

Успехите в операциите през последните шест години дават всички основания турските въоръжени сили да бъдат причислени към най-силните армии в света. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза това по време на изказване в Националния университет по отбрана в петък в Истанбул.

„Ние ще продължим стъпките за укрепване на армията, до превръщането й в най-силната в света. По пътя на по-нататъшното развитие на Турция, ние отдаваме особено значение на увеличаването на потенциала на турските въоръжени сили за сдържане“, увери турският лидер.

Ердоган отбеляза, че въпреки известен недостиг на кадрови състав, Въоръжените сили на Турция продължават да демонстрират нови успехи.

Според него, мощта на турската армия се проявява и в областта на борбата с тероризма, включително в контекста на трансгранични операции.​​​​​​„Борбата с тероризма ще продължи, докато тази заплаха бъде напълно отстранена“, подчерта той.

Ердоган акцентира върху нарастващия интерес на чуждестранни партньори към военните учения в Турция.

Държавният глава отбеляза, че броят на страните, участващи в последните военни учения EFES в Турция, е достигнал 39, включително САЩ.

„Турция и нейният народ са готови да допринесат за победи във всяка част на света. Ние демонстрирахме това в Азербайджан и Либия“, каза турският лидер.

Държавният глава отбеляза, че редица страни от НАТО не подкрепят Анкара в борбата с тероризма. „Ние не забравяме онези, които ни обърнаха гръб“, каза Ердоган.

Президентът Ердоган се спря на резултатите от последната среща на върха на НАТО в Мадрид.

Според него, ако Швеция или Финландия се опитат да забавят изпълнението на задълженията си или да бъдат лицемерни, Турция ще се върне към първоначалната си позиция за разширяване на НАТО. „Нека никой не се съмнява в това“, подчерта Ердоган, като припомни, че поканата за НАТО все още не означава приемане в редиците на Северноатлантическия алианс.

След това президентът Ердоган отправи предупреждение към Атина. „Арогантната Гърция трябва да помни уроците на историята и да се съобразява с процесите в региона“, каза турският лидер.

Източник: aa.com.tr Снимка: cdnuploads.aa.com.tr

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка