Радев: България има своя принос за създаването на Фонда за иновации на НАТО

Pan.bg 02 юли 2022 | 09:18 views (364) commentaries(0)
img
пан.бгРумен Радев: Новата стратегическа концепция на НАТО е резултат на войната на Русия срещу Украйна

България има своя принос за създаването на Фонда за иновации на НАТО, подчерта държавният глава

Срещата на върха на НАТО в Мадрид се провежда в момент на радикално променена среда за сигурност. След агресията на Русия срещу Украйна новата стратегическа концепция на НАТО връща Алианса към неговата същността мисия – да бъде гарант за териториалната цялост, суверенитета и сигурността на всяка държава-членка. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след срещата на върха на НАТО в Мадрид.

„Особено важно за държавите по Източния фланг е да развиваме своята логистична система, инфраструктура и свързаност“, подчерта президентът. Румен Радев отново призова страната ни да използва всички финансови механизми и инструменти на НАТО, за да инвестира в изграждането на тръбопроводи за гориво, шосейна и железопътна свързаност, пристанища и летища, за да минимизира вторичните ефекти от войната в Украйна.

В отговор на въпрос за нарастване на многонационалната бойна група в България до ранг на бригада, президентът напомни, че конкретните решения с всички механизми и детайли се вземат на военно-политическо ниво.

Румен Радев открои приноса на България за създаването на Фонда за иновации на НАТО, чиято цел е да подпомага и развива технологичното преимущество на алианса в сигурността и отбраната. Присъединяването към фонда дава възможност страната ни да бъде част от усилията за разработване на нови технологии и запазване на технологичното си предимство, посочи президентът. „Това е огромна възможност за нашата отбранителна индустрия и наука да се интегрират във водещите проекти на НАТО в областта на високите технологии и производствата на отбранителни продукти. Този фонд поставя началото на Ускорителя за иновации в отбраната на НАТО“, допълни още държавният глава.


източник

сайт президент
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка