Warning: getimagesize(https://www.mod.bg/bg/fn/uploads/CMDR_1.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Унгария се присъедини към Центъра на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия

Pan.bg 05 юли 2022 | 17:01 views (419) commentaries(0)
img пан.бгУнгария се присъедини към Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (CMDR COE)

05.07.2022

„България показа възможности като страна-домакин на структура на НАТО, каквато е Центърът, и ясно заяви нашите възможности да допринасяме за сигурността в Алианса, в случая в гражданската сфера, което също е елемент от неговите мисии и задачи“. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков днес, 5 юли, по време на церемонията по повод присъединяването на Унгария към Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране на бедствия (CMDR COE). Унгария стана петата страна към организацията след подписване от представители на България, Гърция, Полша, Румъния, Унгария и Съвместното командване по трансформацията на НАТО на нота за присъединяването ѝ като спонсорираща нация към Меморандума за разбирателство на 25 април 2022 г. в Норфолк – САЩ.

„Това е общо усилие, в случая между вече пет държави, чиято експертиза ние събираме тук на едно място, и което повишава нашите способности, за да можем да предлагаме решения, включително иновативни такива, за справяне с различни видове бедствия, аварии, катастрофи“, каза още министър Заков. Той подчерта приноса на непрекъснатите усилия на CMDR COE в областта на изследванията и анализа, образованието и обучението, разработването на концепции и доктрини, експериментирането и извеждането на поуки за подобряването на способностите за управление на кризи и реагиране при бедствия на НАТО и неговите партньори, което подпомага процеса на по-широка трансформация на Алианса. Министър Заков пожела на Центъра да продължи да посреща предизвикателствата и да ги превръща в реални възможности за по-нататъшно подобрение, като по този начин допринася за по-стабилна и по-безопасна среда за сигурност.

Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (CMDR COE) е многонационална военна организация на НАТО, спонсорирана от Република Гърция, Република Полша, Република Унгария, Румъния и Република България (рамкова нация). Екипът на Центъра от военни и цивилни експерти се занимава с широк спектър от въпроси, свързани с управлението на кризи и реакцията при бедствия, с крайната цел да подкрепят стандартизацията и трансформацията на НАТО.


източник

сайт МО
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка