Волкър обясни сценария Украйна и Грузия да се присъединят към НАТО въпреки окупираните територии

Pan.bg 09 авг 2022 | 02:06 views (676) commentaries(0)
img пан.бг

Волкър обясни сценария Украйна и Грузия да се присъединят към НАТО въпреки окупираните територии

Бившият специален представител на Държавния департамент на САЩ Кърт Волкър смята, че Украйна и Грузия могат да станат членове на НАТО, въпреки факта, че част от техните територии са окупирани от Русия.

Това каза той в интервю за "Европейска истина".

Волкер смята за възможно да се използва т. нар. "Формула на Расмусен", предложена преди две години от бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Той предвижда споразумение между НАТО и страната кандидатка да не връщат окупираните територии със сила.

„Тоест Грузия и НАТО обявяват, че нито първата, нито втората подкрепят силова операция за връщане на Абхазия и Южна Осетия, а вместо това подкрепят тяхната мирна реинтеграция в Грузия. Наред с това има споразумение за присъединяване на Грузия към НАТО, при условие че член 5 е в сила само за територията, контролирана от правителството, а за Абхазия и Южна Осетия само след мирното им реинтегриране в Грузия. Тоест за Грузия има формула", каза Волкър.

В същото време, според него, тази формула вече не е подходяща за Украйна, тъй като Русия унищожи такава възможност с атаката си.

„Затова смятам, че Украйна трябва да се бори, за да си върне всички свои земи. Твърде опасно е да оставим която и да е част от Украйна под руска окупация. Това чувам от моите украински приятели и колеги. Тоест, Украйна ще продължи да се бори Но ако в един момент бъде постигнат мир, тогава формулата на Расмусен за действието на член 5 може да се приложи и тук“, каза той.

Волкър добави, че започнатата от Русия война и нейното развитие са показали, че е опасно да бъдеш неутрална или необвързана страна в Европа.

"Това се доказва и от решенията на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО. Недопустимо е след края на войната да останат сиви зони, в които Русия да почувства, че може да ги атакува отново. Затова след края на войната, трябва да се върнем към този въпрос - и Украйна трябва да стане член на НАТО", каза той.

Вижте видео интервюто в Youtube канала на "Европейска истина" - Присъединяването към НАТО и разпадането на Русия, ролята на Ермак и забавянето на оръжията от САЩ: интервю на Кърт Волкър

снимка
news.bg


източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка