Зеленски: Украйна трябва да си върне всичко, без да оставя замразен конфликт

Pan.bg 09 авг 2022 | 07:16 views (504) commentaries(0)
img
пан.бг


Зеленски: Украйна трябва да върне всичко, без да оставя замразен конфликт
Олена Рощина — понеделник, 8 август 2022 г., 23:35 ч.

Володимир Зеленски, снимка на кабинета на президента

Президентът Володимир Зеленски, припомняйки войните в Грузия и Украйна, каза, че само загубата на всичко заловено от Русия и отговорността за агресията ще бъдат гаранции срещу нови войни.

Източник: Владимир Зеленски във вечерното си видеообръщение към украинците на 8 август

Пряка реч: „Тези дни се припомня войната на Русия срещу Грузия през 2008 г. Много се говори за предпоставките на тази война, за нейните последствия. За това как отказа да се предостави на Украйна и Грузия План за действие за НАТО членството през тази година увеличи дързостта на руското ръководство.

Но все пак войната по това време все още не е станала история, не е напълно отстъпила в миналото. Затова е необходимо да се говори не толкова за случилото се, а за това какво може да се направи.

Предизвикателствата на онова време са много актуални и днес. И не само защото заплахата от нова руска агресия в тази част на Кавказ все още съществува, макар и замразена. Едва сега светът започна да осъзнава необходимостта от реални, ефективни инструменти за предотвратяване на подобни агресии и за изправяне на всеки агресор пред правосъдието."

Подробности: Зеленски отбеляза, че войните от 2008, 2014 и 2022 г. „имат различен мащаб и природа“, но същността е същата: регионалните и глобалните механизми за сигурност не са работили.

Затова, настоява той, в международните отношения е необходим принципът на превенцията: „ако вече е ясно, че дадена държава подготвя агресия – несправедлива, непредизвикана, незаконна, то реакцията на света към нейната подготовка трябва да бъде същата, както към случилата се агресия“.
ВИДЕО НА ДЕНЯ

Пряка реч: „След тази руска война срещу Украйна не трябва да остава нито тлеещ, нито замразен конфликт. Това е важен извод. Украйна трябва да върне всичко, което Русия временно заграби, а държавата-агресор трябва да бъде наказана за престъплението агресия. И това е важни не само за правосъдието

Само очевидното поражение на агресора, загубата на всичко завладяно от него и международната му правна отговорност за агресията са гаранции срещу всякаква война“.

Подробности: Президентът добави, че украинските дипломати, канцеларията на президента, правителствени служители и всички, които участват в организирането на глобален политически, икономически и правен отговор на руската агресия, работят върху това.

Според него, защитавайки собствената си държава, украинците автоматично защитават всички, които вече са били заплашени или все още могат да бъдат застрашени от терористичната държава.

След тази руска война срещу Украйна не трябва да остава нито тлеещ, нито замразен конфликт. Украйна трябва да върне всичко, което Русия временно заграби, а държавата-агресор трябва да бъде наказана за престъплението агресия. И това е важно не само за правосъдието. Само очевидната загуба на агресора, загубата на всичко заловено от него и т.н


източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка