ВВС на Украйна за експлозиите в Крим: Болезнен удар за Русия, но пистата работи

Pan.bg 13 авг 2022 | 03:20 views (480) commentaries(0)
img
пан.бг


ВВС за експлозиите в Крим: Болезнен удар за Русия, но пистата работи
Олена Рощина

Унищожено оборудване на летище Саки, 10 август 2022 г., OSINT снимка

Военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна смятат, че въпреки експлозиите на военното летище Саки в окупирания Крим, Русия ще продължи да го използва, тъй като пистата там не е повредена.

Източник: Юрий Игнат, говорител на командването на ВВС на въоръжените сили на Украйна, по телевизията

Пряка реч: „Това е много силно „ужилване“ за противника, неприятно. Унищожени са повече от 10 единици авиационна техника. Вероятно е унищожен както летателният екипаж, така и инженерният състав, обслужващ тези самолети... Разбира се, врагът крие тези загуби, но снимките и видеото показват, че има следи от голям пожар.

Това със сигурност е много болезнен удар. Всъщност това се случи за първи път. Не можем да кажем какво точно се е случило. Имаме официални версии какво се е случило.

Ще възстановят ли летището? Всъщност не беше необходимо да се възстановява. Паркингът на самолетите е ударен от експлозии. Оборудването е унищожено. Може би складът с артилерийско оръжие: ракети и бомби, които се съхраняваха там, беше унищожен. Може би също и съставът на горивото и смазочните материали.

Основното нещо на летището е пистата. Там пистата работи. Възстановяването на летището не е проблемно“.

Подробности: Игнат изрази мнение, че руснаците ще продължат да използват летището "Саки", разположено в Новофедоровка.

"Мисля, че вече го възстановяват, въпросът е само за безопасността. Не е голям проблем самолетът да лети от едно летище до друго", каза говорителят на ВВС на Украйна.

Игнат добави, че в Крим има около 5 летища, които руската авиация активно използва за агресия срещу Украйна, а като цяло те са десетки около страната ни в Руската федерация.

Праистория:

На 9 август избухнаха експлозии на военното летище в Новофедоровка в Крим. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че пожарът в авиобазата Саки е причинен от детонация на няколко самолетни снаряда, а източник във ведомството каза, че са били нарушени изискванията за пожарна безопасност.
Министерството на отбраната на Украйна заяви, че не може да установи причината за пожара в Новофедоровка.
New York Times, позовавайки се на "високопоставен украински военен", написа, че се предполага, че украинските сили стоят зад експлозиите на летището в окупирания Крим. А съветникът на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Михайло Подоляк каза, че Киев не е замесен в експлозиите на летището, може да са действали партизани.
Военновъздушните сили на украинските въоръжени сили съобщиха за унищожаването на около 10 самолета в резултат на експлозии на летището в Саки в Крим, президентът на Украйна Володимир Зеленски - за около 9 самолета.
Британското разузнаване съобщи, че Русия е загубила най-малко 8 бойни самолета на летището в Саки, въпреки че самото летище остава използваемо.


източник

военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка