Китай ще увеличи използването на национални валути в търговията с Руската федерация

Pan.bg 13 авг 2022 | 05:16 views (655) commentaries(0)
img
пан.бгКитай ще увеличи използването на национални валути в търговията с Руската федерация
Олексий Павлиш


гети изображения

Китай ще продължи да увеличава разплащанията в национални валути в търговията с Русия.

Това заяви китайският посланик в Русия Джан Ханхуей в интервю за руското издание "РИА Новости".

„В момента санкциите, наложени от САЩ и други западни страни на Русия, създадоха определени пречки в бизнес сътрудничеството между Русия и Китай. Компетентните органи на двете страни трябва да оптимизират координацията и взаимодействието, за да решат всички трудности, свързани с разплащания в двустранната търговия.

Китай ще продължи да увеличава разплащанията в национални валути в търговията с Русия. Китай е готов да използва пълноценно съответната финансова инфраструктура и финансови институции, за да осигури стабилно развитие на двустранната търговия“, каза посланикът.

Според него Китай и Русия използват националната валута в двустранната търговия от много години.

Посланикът каза, че делът на юана в двустранната търговия между Китай и Русия се е увеличил от 3,1% през 2014 г. на 17,9% през 2021 г.

„Постепенно се засилва ролята на националната валута като средство за разплащане, намалявайки валутните рискове на предприятията и спестявайки разходи за валутен курс“, каза той.

Ще напомним:

Русия получи 24 милиарда долара от продажбата на енергийни ресурси на Китай и Индия три месеца след началото на пълномащабната война в Украйна.

Индийските компании все повече използват азиатски валути, за да плащат за вноса на руски въглища, като избягват щатския долар и намаляват риска от нарушаване на западните санкции срещу Русия.

През последните седмици индийските компании за стомана и цимент купуват руски въглища в дирхами на ОАЕ, хонконгски долари, юани и евро.източник

военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка