Нов заем за Украйна в размер на 5 млрд. долара от МВФ може да успокои кредиторите

Pan.bg 14 авг 2022 | 00:14 views (303) commentaries(0)
img
пан.бг


Нов заем за Украйна в размер на 5 млрд. долара от МВФ може да успокои кредиторите
Събота, 13 август 2022 г., 12:07 ч. - Икономическа истинаGETTY IMAGES

Нов заем от 5 милиарда долара от МВФ ще помогне да се уверят другите кредитори на Украйна, че макроикономическата ситуация в разкъсаната от война страна е под контрол.

Това каза Олег Устенко, главен икономически съветник на президента на Украйна, в интервю за Ройтерс.

Устенко отбелязва, че новото финансиране от МВФ за около 18 месеца може да послужи като добро начало за по-голям пакет от 15-20 милиарда долара за подпомагане на Украйна да преодолее икономическата криза.

По-рано ръководителят на НБУ Кирило Шевченко обяви намерението си да получи 20 милиарда долара от МВФ в рамките на две до три години. Големият размер на това искане предизвика бурни дискусии в МВФ, тъй като повдига и въпроса за приемливостта на дълга на Украйна.

Предишна програма за заем от 5 милиарда долара беше отменена през март, тъй като МВФ одобри 1,4 милиарда долара спешно финансиране с няколко условия през първите седмици от руската инвазия.

Като цяло новият план за помощ ще се основава на пакета за финансиране, договорен през 2015 г. след инвазията на Русия в Крим, който включваше 17,5 милиарда долара финансиране от МВФ, но помогна за набирането на 40 милиарда долара общо финансиране.

Устенко добавя, че помощта от 5 милиарда долара може да се превърне в катализатор за финансиране на Украйна от различни източници, включително ЕС, САЩ и други отделни държави.

През 2022 г. икономическият спад в Украйна може да достигне 35-45%, а месечният бюджетен дефицит е 5 млрд. долара. В същото време Украйна получи само една трета от приблизително 29 милиарда долара, които Западът обеща под формата на помощ, отбелязват икономистите.

Ще напомним:

Украйна разчита на около 20 млрд. долара от МВФ, в момента се водят активни преговори - желателно е новата програма да започне още през ноември.
източник

украинска правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка