Британското разузнаване : Путин губи информационната война в Украйна

Pan.bg 19 авг 2022 | 09:23 views (414) commentaries(0)
img
пан.бг


Снимка: cdn-st1.rtr-vesti.ru


Путин губи информационната война в Украйна - британското разузнаване
Ирина Балачук — петък, 19 август 2022 г., 09:10 ч


За 6 месеца след мащабната инвазия Русия не успя да постигне успех в информационната война срещу Украйна – руските операции в информационното пространство се оказаха бездарни, а фалшификатите лесно се опровергаваха от огласените разузнавателни данни.

Източник: Шефът на британското разузнаване Джереми Флеминг в статия за The Economist

Директната реч на Флеминг: „Както при наземното нахлуване, първоначалните онлайн планове на Русия изглежда са се провалили. Използването на агресивни кибер инструменти от страната беше безотговорно и безразборно.

В момента президентът Путин напълно загуби информационната война в Украйна и на Запад. Въпреки че това е повод за радост, не бива да подценяваме как действа руската дезинформация в други части на света."

Подробности: Флеминг отбеляза, че много от най-населените държави не са се съгласили с искането на ООН да осъди Русия за нейното нахлуване. Той подчерта, че общественото мнение по тези места се влияе от информация, идваща от Русия.

Според шефа на британското разузнаване киберборбата между Русия и Украйна за влияние върху мнението на хората далеч отвъд непосредственото бойно поле е толкова жестока и разрушителна, колкото и физическата война.

Той добави, че месец преди атаката срещу Украйна, руското военно разузнаване е разположило зловреден софтуер WhisperGate, за да унищожи и корумпира украинските правителствени системи.
ВИДЕО НА ДЕНЯ

И по-малко от час преди нахлуването в Украйна, Русия атакува сателитните мрежи ViaSat, използвани от украинските военни, правителството и цивилните. Атаката се разпространи в съседни страни, причинявайки странични щети на редица услуги, от вятърни паркове до достъп до интернет.

Но тези проблеми бързо бяха елиминирани с общи усилия.

Според Флеминг дезинформацията в интернет бързо се превърна в основна част от кампанията на Русия, целяща да предизвика объркване и хаос в Украйна и извън нея. Русия е използвала този сценарий и преди, особено в Сирия и на Балканите. Той е предназначен да посее недоверие в източниците на информация, да изопачи действията на Украйна и да публикува фалшиви разкази за причините за действията на Русия.

Флеминг добави, че британското разузнаване е предприело стъпки за противодействие на тази дезинформация, от предупреждения за избухването на война до бързо оповестяване на разузнавателна информация и опровергаване на руски лъжи.

Той добави, че плановете на Руската федерация в кибервойната са се провалили и защото Украйна е "изключително ефективен киберзащитник", тъй като от анексирането на Крим през 2014 г. тя усърдно изгражда "дигитална крепост".

Пряка реч на Флеминг: „Станахме свидетели на героичната отбрана на украинската армия, в интернет видяхме може би най-ефективната отбранителна кибернетична дейност в историята. Работейки под постоянен натиск срещу много способен противник, този екип от индустрия, разузнаване, сигурност служби и, в някои случаи, граждани, работеха рамо до рамо, за да предупреждават, реагират и коригират. Тази киберотбрана се оказа по-силна, отколкото Русия очакваше.“

Подробности: Шефът на британското разузнаване каза, че светът трябва да предприеме действия за противодействие на организираните държавни кампании за дезинформация и да гарантира, че те няма да притъпят международното възмущение от действията на Русия.

Без да уточнява, Флеминг добави, че Британските национални кибер сили могат да отговорят на Русия, като разположат британска военна част, която използва нападателни кибер инструменти.източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка