Зеленски призова САЩ да бъдат първият гарант на сигурността, а другите страни да избират между доброто и злото

Pan.bg 21 сеп 2022 | 01:49 views (338) commentaries(0)
img
пан.бгЗеленски призова САЩ да бъдат първият гарант на сигурността, а другите страни да избират между доброто и злото
Олена Рощина — сряда, 21 септември 2022 г., 01:07


Володимир Зеленски, снимка на кабинета на президента

Президентът Володимир Зеленски, по време на онлайн участието си в срещата „Глобалната инициатива на Клинтън“, призова световните лидери да изоставят неутралитета по отношение на войната, а Съединените щати да насърчат други демократични страни да помагат повече на Украйна, по-специално с оръжие.

Източник: Офисът на президента на Украйна, "Политико" и Владимир Зеленски, който коментира участието си в събитието с Бил Клинтън в социалните мрежи

Подробности: Отделен панел от срещата на "Глобалната инициатива на Клинтън" (CGI) на 20 септември беше посветен на Украйна, а президентът Володимир Зеленски разговаря с 42-ия президент на Съединените щати Бил Клинтън.

Украинският лидер отбеляза, че САЩ са показател за демокрация за целия цивилизован свят, с който се сравняват другите страни. Затова е важно те да останат лидери в подкрепата на Украйна и оказването на натиск върху Русия.

Пряката реч на Зеленски: „Когато САЩ дават на Украйна артилерия, тогава други страни ни подкрепят и също я предоставят. Когато САЩ признаят (страната – бел.ред.) за спонсор на тероризма, демокрациите в Европа също ще подкрепят тази инициатива. Следователно , когато ме питате какво могат да направят САЩ, за да помогнат, да бъдат лидери“.

Подробности: Зеленски благодари на САЩ за помощта на Украйна и предоставянето на оръжие. В същото време той призова САЩ да насърчат други демократични страни да предоставят повече помощ на Украйна.

„Те разполагат с артилерията, от която се нуждаем, подходящите оръжия. И политически Съединените щати биха могли да окажат натиск тук“, каза Зеленски и добави, че този въпрос многократно е обсъждан с конгресмени, сенатори и на ниво президенти.


Зеленски призова световните лидери да се откажат от неутралитета във войната срещу Украйна, тъй като, увери той, по въпроса за борбата с агресора човек не може да стои настрана и да не изрази ясно позиция.

Пряка реч: „Не можете да балансирате между доброто и злото, светлината и тъмнината. Трябва да изберете страна. Всеки субект, всяко състояние е отворено, свободно. Така че те могат да избират страна, но не могат да бъдат в средата."

Подробности: Зеленски каза, че САЩ и международната общност трябва да принудят Русия да седне на масата за преговори, след като нейните войски напуснат територията на Украйна.

Той подчерта важността на запазването на единството на свободния свят по въпросите на санкционния натиск върху агресора. Това се отнася особено за тези страни, където има руско лобиране.

Според него „много е важно да не загубим обединена Европа – и тогава общият обем на тези санкции определено ще удари както военно-промишления комплекс, така и икономиката на Русия“, а руснаците определено ще почувстват последствията от агресивна война за техните портфейли.

Според Зеленски най-важната санкция, която трябва да бъде приложена към Русия, е тя да бъде призната за държавен спонсор на тероризма.

Той също така припомни, че наскоро украинската страна представи препоръки за гаранции за сигурност на Украйна, изготвени от международна работна група, ръководена от Андрий Ермак и бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Президентът се изказа за включването на партньори като САЩ, Великобритания и страните от ЕС в кръга на гарантите за сигурността на Украйна.

„Мисля, че е много важно САЩ да станат първата страна, подписала тези гаранции за сигурност с украинската страна“, обобщи той.

Впоследствие Зеленски нарече комуникацията си с Клинтън искрена и продуктивна.


източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка