ISW: Путин анексира окупирани територии, за да ни обвини в „нападение срещу Русия“

Pan.bg 21 сеп 2022 | 06:53 views (403) commentaries(0)
img
пан.бгISW: Путин иска да анексира окупирани територии, за да обвини въоръжените сили в „нападение срещу Русия“
Олга Хлущенко — сряда, 21 септември 2022 г., 06:15Според Института за изследване на войната (ISW) руският президент се стреми към анексиране на окупираните територии, за да възпре контранастъплението на украинската армия, обявявайки го за „нападение срещу Русия“.

Източник: ISW

Подробности: Назначените от Русия окупационни служители на Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области обявиха на 20 септември, че на 23-27 септември ще се проведе "референдум" за присъединяване към Русия.

Както отбелязва институтът, Кремъл ще използва фалшифицираните резултати от тези фалшиви референдуми, за да анексира незаконно всички окупирани от Русия части на Украйна и вероятно също така ще обяви неокупираните части на Донецка, Херсонска и Запорожка области за част от Русия.

Плановете за анексиране на Кремъл са насочени предимно към вътрешната публика; Путин вероятно се надява да подобри способностите на руските военни формирования, като призовава руснаците доброволно да влязат във война, за да „защитят“ новите заявени от Русия територии.

Путин и неговите съветници очевидно са осъзнали, че настоящите руски сили не са достатъчни, за да завладеят Украйна и че усилията за бързо изграждане на армия чрез доброволна мобилизация завършват с неудовлетворяване на нуждите на руската армия.

По този начин Путин вероятно ще създаде правни и информационни условия за подобряване на формирането на руската армия, без да прибягва до разширена военна служба, променяйки баланса между камшик и меденки, които Кремъл използва за насърчаване на доброволната военна служба.


Както предполага ISW, Путин вярва, че може да „призовава към руския етнонационализъм и защитата на предполагаемите „руски народи““ и да претендира за създаване на допълнителни доброволчески сили.

Той може да се опита да разчита на засилена реторика отчасти, защото Кремъл не може да си позволи да стимулира новобранците с бонуси и привилегии. Ето защо Путин въвежда нови и по-строги наказания в опит да овладее риска от разпадане на руски военни части, воюващи в Украйна и избягващи наборна служба в Русия.

На 20 септември Кремъл ускори приемането на нов закон, който кодифицира рязко засилени наказания за дезертьорство, отказ за набор и неподчинение. Той също криминализира залавянето и го обявява за престъпление, наказуемо с десет години затвор.

Този закон обаче не въвежда пълна мобилизация или по-широка наборна повинност, нито пък подготвя такива мерки.

Кремъл предприема стъпки за директно увеличаване на формирането на въоръжените сили чрез продължаване на доброволната самомобилизация и разширяване на законовите си правомощия за разполагане на руски наборници, които вече са във въоръжените сили, за да се бият в Украйна.

Путин вероятно се надява, че засилената самомобилизация и репресиите срещу недоброжелателите на руските сили ще му позволят да превземе останалата част от Донецк и да защити окупираните от Русия части на регионите Луганск, Херсон и Запорожие.

„Той греши“, отбелязват анализаторите на института, „Путин няма нито времето, нито ресурсите, необходими за създаване на ефективна военна сила“.

Но Путин вероятно ще изчака да види дали тези усилия са успешни, преди или да ескалира още повече, или да обвини поражението си върху изкупителна жертва.

Неговата най-вероятна "изкупителна жертва" са министърът на отбраната Сергей Шойгу и руското министерство на отбраната.

Според ISW Путин също така вероятно възнамерява да възпре контранастъплението на Украйна чрез анексиране на окупирана украинска територия, за да представи борбата на Украйна за освобождаване на окупираните територии като „нападение срещу Русия“.

Междувременно украински и западни лидери отговориха на съобщенията за предстоящи референдуми с нови декларации за ангажимент за възстановяване на украинския суверенитет върху окупираната украинска територия.


източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка