Секретна клауза в указа на Путин позволява мобилизирането на 1 милион руснаци

Pan.bg 22 сеп 2022 | 19:55 views (587) commentaries(0)
img
пан.бг


Секретна клауза в указа на Путин позволява мобилизирането на 1 милион руснаци - СМИ
Станислав Погорилов — четвъртък, 22 септември 2022 г., 14:56 ч.

Снимка: Министерство на отбраната на Руската федерация

Секретната седма точка от указа на президента на Руската федерация за частична мобилизация позволява на Министерството на отбраната на страната да призове за войната 1 милион души, съобщи за "Нов вестник. Европа" източник от президентската администрация.

Източник: "Новая газета. Европа", руската пропагандна агенция "РИА Новости"

Подробности: Събеседникът на изданието каза, че първоначално е бил обсъждан въпросът за въвеждането на целия текст на указа под заглавието "за служебно ползване". По-късно беше решено да се скрие под лешояда само седмата точка, която наистина говореше за броя на тези, които трябва да бъдат мобилизирани.

„Числото беше коригирано няколко пъти и в крайна сметка спряха на един милион“, уточни събеседникът на изданието.

За потвърждение на тази информация изданието се опита да се свърже и с органите на изпълнителната власт, които по правило получават пълните текстове на указите на президента, по-специално тези, класифицирани като „за служебно ползване“.

Според източници в няколко министерства не са получили пълния текст на постановлението и не е възможно да го видят през системата за междуведомствен документооборот.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитро Песков в коментар на руските пропагандисти на РИА Новости нарече информацията, че параграф № 7 от указа се отнася до възможността за мобилизиране на 1 милион граждани, които подлежат на военна служба. като „лъжа". „Това е лъжа", каза Песков.


Предистория:

В обръщение към руснаците сутринта на 21 септември руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация. Според него това е необходимо "за защита на страната".
Прессекретарят на президента на Русия Дмитро Песков отказа да разкрие съдържанието на секретния 7-ми параграф от указа на Владимир Путин за частична мобилизация, като посочи само, че той се отнася до броя на наборниците.
След обявената частична мобилизация се проведоха протести в руски градове. Според правозащитници полицията е задържала най-малко 1176 души.
В Москва и Воронеж започнаха да се издават призовки във военния комисариат на задържаните по време на протеста срещу частичната мобилизация.


източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка