Стрелци, танкисти и артилеристи: за кого се отнася частичната мобилизация

Pan.bg 23 сеп 2022 | 00:01 views (271) commentaries(0)
img
пан.бг


Стрелци, танкисти и артилеристи. От Генералния щаб обясниха за кого се отнася частичната мобилизация
© Михаил Метцел/ТАСС

При формирането като част от частичната мобилизация Министерството на отбраната на Русия ще се съсредоточи преди всичко върху наличието на необходимите за войските военни специалности, каза Владимир Цимлянски, представител на Главното организационно-мобилизационно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация. , каза пред репортери в четвъртък.

Според него сега армията има нужда от стрелци, танкисти, стрелци и водачи, като един от основните фактори при призива ще бъде наличието на боен опит. ТАСС събра основните разяснения на Генералния щаб.
Кой ще бъде призован

На частична мобилизация подлежат редници и сержанти от запаса до 35 години, младши офицери до 50 години и старши офицери до 55 години. Това, в съответствие с действащото законодателство, отговаря на първа категория на резерва.
В рамките на мобилизацията могат да бъдат призовани жени с необходимите военни специалности, като лекари, но „нуждата от такива специалисти е минимална“.
Приоритет за частична мобилизация се дава на "категории граждани, които са необходими за изпълнение на задачи": стрелци, танкисти, артилеристи, шофьори и механици-водачи. Един от основните фактори ще бъде наличието на боен опит. Въпреки това „като такъв редът за набор на граждани в запаса не е установен“.
Броят на подлежащите на наборна военна служба се определя от "редовната необходимост от комплектувани военни части". По-рано ръководителят на руското министерство на отбраната Сергей Шойгу заяви, че се планира да бъдат мобилизирани 300 000 души (това е малко повече, отколкото се призовават за военна служба всяка година).
Сами, без да чакат призовка, около 10 хиляди руснаци вече са пристигнали във военните служби за регистрация и вписване.

Кой не отговаря на изискванията

Мобилизацията по закон няма да засегне т. нар. резервирани граждани (те включват служители на отбранителни предприятия).
Освен това тези, които постоянно се грижат за член на семейството, имат четири или повече деца под 16-годишна възраст или четири или повече братя и сестри под 8-годишна възраст (при условие, че майката ги отглежда без съпруг), ще не се призовават.
Тези, които са признати за временно негодни за служба по здравословни причини, не подлежат на военна служба. Но не се споменават тези, които са с ограничена годност.
Военните пенсионери, независимо от принадлежността им към отделите, отписани от военния регистър, няма да бъдат засегнати от наборна служба в рамките на мобилизацията.
Не подлежат на мобилизация и руснаците, които постоянно живеят извън страната и не се водят на военен отчет. Тези, които са на кратко пътуване, могат да бъдат поканени.
Освен това по-рано Шойгу подчерта, че „в никакъв случай“ не може да става дума за набор на студенти (ако не са отбили военна служба или са завършили военна катедра, те не се водят в резерва) и че мобилизацията няма да засегне наборниците .

Има ли квоти

Квоти за броя на призованите от резерва за райони и организации не се определят, но на всеки субект на федерацията се възлага "отделна задача за доставка на мобилизационни средства". Зависи от броя на хората на военен отчет.

Статус и предимства

Мобилизирани в съответствие с указа на руския президент Владимир Путин, те имат същия статут, възнаграждения и социални гаранции като военнослужещите по договор.
Паричното обезщетение на призования за мобилизация ще зависи от званието и длъжността и ще включва различни надбавки, свързани с условията на служба и осигурителни плащания.
Парите ще бъдат преведени по личната сметка на мобилизирания, но по негово желание могат да бъдат изцяло или частично преведени на членове на семейството.


източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка