Bloomberg: ЕС иска да постигне съгласие за ценовите ограничения за руския петрол до седмици

Pan.bg 23 сеп 2022 | 05:14 views (197) commentaries(0)
img
пан.бг

Bloomberg: ЕС иска да постигне съгласие за ценовите ограничения за руския петрол до седмици
Петък, 23 септември 2022 г., 03:20 ч


Държавите-членки на ЕС искат да постигнат таван на цените на руския петрол до няколко седмици.

Източник: източници на Bloomberg

Подробности: Тази инициатива вероятно ще бъде част от нов пакет от санкции.

Както отбелязват събеседниците на Bloomberg, въпреки новите усилия на Европейската комисия и някои страни членки, планът е изправен пред много пречки и положителният резултат не е очевиден. Отбелязва се, че решенията за санкции изискват единодушие и са особено трудни в тази ситуация, тъй като всяка членка на ЕС има свои собствени енергийни нужди.

Представители на страните-членки на ЕС ще се срещнат с Европейската комисия през уикенда, за да обсъдят новите санкции, които освен ограничаване на доставките на петрол могат да включват допълнителни ограничителни мерки срещу лица и сектори като технологии и луксозни стоки.

Според събеседниците предстои да бъдат договорени много детайли, по-специално на каква цена да бъде определен лимитът, но все още не е ясно как точно. Също така остава неясно как подобно ограничение ще се прилага заедно с ембаргото на ЕС върху руския петрол и забраната за услугите, необходими за доставката му, договорени по-рано тази година. Във всеки случай има известна степен на спешност, тъй като таванът на цените трябва да бъде договорен преди мерките на ЕС да влязат в сила на 5 декември.

Представители на националните правителства в Брюксел ще се стремят да постигнат предварително споразумение за ограничаване на цените преди неформалната среща на лидерите на ЕС в Прага на 6 октомври. Но една от най-големите въпросителни ще бъде Унгария.
ВИДЕО НА ДЕНЯ

Остава неясно колко ефективен ще бъде режимът на таван на цените, особено след като някои от най-големите купувачи на руски петрол, включително Китай и Индия, не са се съгласили да се присъединят към него. Американски служители казват, че ценовата граница може да работи, дори ако много купувачи не се присъединят официално към коалицията, тъй като те все още могат да използват системата като лост в преговорите с Москва.

Според Bloomberg приемането на ограничението ще изисква страните членки да загърбят националните си интереси в полза на европейската солидарност. Държавите от ЕС, на които са предоставени изключения за петрола, идващ през техните тръбопроводи, ще искат да гарантират, че те са запазени, докато страните, които внасят петрол по море, може да се опитат да свържат горната граница на цените с текущото пълно ембарго върху превозите по море, за да изравнят условията. Страни като Гърция, Кипър и Малта може да се опитат да защитят индустриите си от мерките, добави източникът на Bloomberg.

Научете повече: Таванът на цената на петрола ще прати Русия в икономически крах. как ще стане

Припомняме: финансовите министри на страните от Г-7 се споразумяха ценовите ограничения за петрола от Руската федерация да влязат в сила от 5 декември за суровия петрол и от 5 февруари за петролните продукти. Европейската комисия подкрепя ограничаването на цените на руския петрол, но се нуждае от подкрепата на страните членки на ЕС.източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка