ISW: Кремъл умишлено размени пленници в деня на обявяването на мобилизацията

Pan.bg 23 сеп 2022 | 09:03 views (542) commentaries(0)
img
пан.бг

ISW: Кремъл умишлено проведе размяна на пленници в деня на обявяването на мобилизацията
Петък, 23 септември 2022 г., 05:01 ч

СНИМКА: GETTY

Кремъл се опита да омаловажи значението на размяната на затворници с Украйна, провеждайки размяната в същия ден, в който беше обявена „частичната мобилизация“.

Източник: Американски институт за изследване на войната (ISW)

Подробности: ISW пише, че обменът е „силно непопулярен сред руските националисти и войнствените блогъри“.

Анализаторите отбелязват, че Кремъл открито не спазва обещаните условия за частична мобилизация. Квотите на Кремъл вероятно ще принудят местните власти да мобилизират мъже, независимо от техния военен статус и вероятно ще насърчат непропорционално висока мобилизация на етнически неруски и имигрантски общности.

Обявяването на частична мобилизация и грубото пренебрегване дори на параметрите на мобилизация, диктувани от правителството, може да отблъсне заинтересованите части от руската общественост, които преди това бяха по-толерантни към руската инвазия в Украйна, която засягаше по-малко техните лични интереси.

Праистория:

Сутринта на 21 септември руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация на руснаците. На военна служба ще подлежат само граждани, които са в запаса, те ще преминат допълнително обучение, като се вземе предвид войната в Украйна. Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че 300 000 военнослужещи от запаса ще бъдат повикани на служба. В Русия започнаха протести срещу мобилизацията, недоволните бяха задържани. В Москва и Воронеж започнаха да издават призовки на задържаните във военните комисариати.
Вечерта на 21 септември в рамките на размяната с руските окупатори бяха освободени 215 украински защитници. Сред освободените има още граничари, полицаи, моряци, национални гвардейци, трошници, митничари, цивилни. По-специално Денис Прокопенко "Редис", Сергей Волински "Волин", Святослав Паламар, Денис Шлега, Олег Хоменко - командири от "Азовстал". Освен това Микола Куш (Фрост) и Константин Никитенко (Фокс), които окупаторите искаха да екзекутират, бяха сред освободените "азовци". 5 командири на "Азов" са в Турция под лични гаранции за защита и сигурност на президента на Турция. В Русия върнаха кръстника на Путин Виктор Медведчук и 55 руски окупатори.източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка