Українська правда: Путин подписа закон за 10 години затвор при дезертьорство

Pan.bg 24 сеп 2022 | 17:42 views (394) commentaries(0)
img
пан.бгПутин подписа закона за 10 години за дезертьорство и предаване

Руският президент Владимир Путин подписа закон с изменения в Наказателния кодекс на Руската федерация относно наказанията за дезертьорство, грабеж и залавяне.

Източник: Интерфакс с връзка към официалния портал за правна информация на Руската федерация

Подробности: По-специално, законът въвежда в Наказателния кодекс на Руската федерация понятията „мобилизация“, „военно положение“ и „военно време“.

В Наказателния кодекс на Руската федерация се въвеждат и редица нови членове.

Да, една от новите е член 352.1 („Доброволно предаване“). За това са заплашени от 3 до 10 години лишаване от свобода, ако няма признаци на държавна измяна.

Отбелязва се, че „военнослужещ, който за първи път е извършил престъплението, предвидено в този член, може да бъде освободен от наказателна отговорност, ако е взел мерки да бъде освободен, върнат в поделението или на мястото на служба и не извършват други престъпления, докато са в плен."

Направени са промени в член "Градство" (356.1), предвиждащ до 15 години лишаване от свобода. В същото време се предлага извършването на престъпление "по време на мобилизация или военно положение, във военно време" да се счита за утежняващо вината обстоятелства (чл. 63).


Доброволното напускане на част по време на мобилизация и военно положение (чл. 337 от Наказателния кодекс) ще се наказва по-тежко, отколкото в нормално време. Да, ако такова отсъствие в частта е от два до 10 дни, ще се наказва с до 5 години лишаване от свобода (не до една година), ако от 10 дни до един месец - до 7 години лишаване от свобода ( вместо до три години), ако е повече от месец - от 5 до 10 години затвор (а не до пет години).

В документа се отбелязва, че „военнослужещ, който за първи път е извършил деянията, предвидени в част първа, втора, трета или четвърта на този член, може да бъде освободен от наказателна отговорност, ако доброволно напусне част или място на служба, т.к. както и неявяването навреме без сериозни причини причините за връчването са резултат от съвкупност от тежки обстоятелства”.

Установено е, че неизпълнение от страна на подчинен на заповед на началник, издадена по установения ред, по време на военно положение, по време на война или в условия на въоръжен конфликт или военни действия, както и отказ от участие във военни действия или военни действия, се наказва с лишаване от свобода за срок от две до три години (част 2.1 на член 332 от Наказателния кодекс).

Ако от действията са настъпили тежки последици, те се наказват с лишаване от свобода за срок от три до 10 години.

Освен това законът предвижда гражданите, които са в запаса, да носят наказателна отговорност за самоволно напускане на част или място на служба, както и за неявяване навреме без уважителни причини на служба по време на военното им обучение.

Законът сочи, че ако подобно деяние е извършено по време на мобилизация и военно положение и е продължило от два до 10 дни, се наказва с до 5 години лишаване от свобода (до една година, ако няма военно положение). Ако "запасният" е отсъствал за период от 10 дни до един месец - до 7 години лишаване от свобода (до три години, ако няма военно положение или мобилизация). Ако отсъства повече от месец, наказанието ще бъде от 5 до 10 години в колонията (5 години, ако няма военно положение или мобилизация).

Законът въвежда и редица членове за неизпълнение на държавна отбранителна поръчка и нарушаване на условията на държавна поръчка.

Подписаните изменения влизат в сила в деня на официалното им публикуване.

Какво предшества: На 20 септември Държавната дума на Русия въведе понятията „мобилизация“ и „военно време“ в Наказателния кодекс, както и одобри поправки относно отговорността за дезертьорство по време на мобилизация или по време на война.

На 21 септември руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация. Официално се предвижда да бъдат викнати 300 000 резервисти. По-късно се оказа, че в указа за мобилизацията има секретна клауза, която позволява на Министерството на отбраната на страната да призове милион души за войната.


източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка