ISW: Русия може да наруши конвенцията и да мобилизира украински военнопленници

Pan.bg 25 сеп 2022 | 11:38 views (453) commentaries(0)
img
пан.бг
Русия може да наруши конвенцията и да прибегне до мобилизация на украински военнопленници
Олга Хлущенко — неделя, 25 септември 2022 г., 05:39

СНИМКА: GETTY IMAGES

Институтът за изследване на войната (ISW) предполага, че Русия се готви за принудителна мобилизация на украински военнопленници в нарушение на Женевската конвенция.

Източник: ISW

Подробности: Според анализа на института изявленията на руския министър на отбраната Сергей Шойгу за това кои категории мъже в Руската федерация ще бъдат освободени от частична мобилизация може да не съответстват на намеренията или заповедите на руския президент Владимир Путин.

Следователно ISW предполага, че отговорността за частична мобилизация изглежда неравномерна и сложна, което вероятно допринася за объркване, дезорганизация и нарушения на задълженията на Шойгу за освобождаване.

Според експерти мобилизационният указ определя, че субектите на Руската федерация са отговорни за мобилизацията, а Министерството на отбраната определя квоти и срокове за тяхното изпълнение.

Въпреки това е по-вероятно военните комисари да работят за ръководителите на субектите на федерацията, отколкото директно за Министерството на отбраната, което прави и двамата отговорни за мобилизацията и създава евентуално несъответствие между тях и Министерството на отбраната.

ISW също предполага, че многократните доклади на военните комисари за хаотичното разпространение на призовките за мобилизация показват, че те са подложени на значителен натиск да се мобилизират възможно най-скоро.


Длъжностите, заемани от висшето военно ръководство на Русия, продължават да се сменят, което показва, че Путин вижда системните проблеми като резултат от лични грешки на висши подчинени.

Институтът предполага, че руските войски се готвят да мобилизират насилствено украински военнопленници за войната на страната на Русия.

А това е нарушение на Женевската конвенция за военнопленниците.

Основни заключения на анализаторите на ISW:

В окупираните територии т. нар. "военни комисари" изпълняват мобилизационни заповеди в нарушение на международните условия.
Руският президент Владимир Путин вероятно ще продължи да се занимава със системни проблеми в руското висше командване, като смени отделни висши подчинени.
Може би Русия се готви за принудителна мобилизация на украински военнопленници, което е нарушение на Женевската конвенция за военнопленниците.
Украинските сили вероятно са продължили да навлизат по границата на Харковска и Луганска области и северозападно от Лиман.
Украински военни отбелязаха, че продължаващата украинска блокадна кампания в Южна Украйна влошава бойните способности на Русия.
Руски източници идентифицираха три места, където украинските войски са провеждали наземни операции в Херсонска област: северната част на Херсонска област, западната част на Херсонска област близо до река Ингулец и северозападно от град Херсон близо до границата между Николаевска и Херсонска области.
Руските войски извършиха наземни атаки около Бахмут, град Донецк и в западната част на Донецка област.
Руските власти продължават да принуждават жителите на окупираната територия на Украйна да гласуват на фалшиви референдуми.

източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка