The New York Times: „Най-тежката битка в Украйна“. Битката край Херсон

Pan.bg 25 сеп 2022 | 22:34 views (764) commentaries(0)
img
пан.бг

„Най-тежката битка в Украйна“: NYT оцени мащаба на загубите на въоръжените сили на Украйна край Херсон

В момента Херсонското направление остава един от основните райони за настъпателна операция за Киев. Въпреки постоянните кървави атаки, въоръжените сили на Украйна не успяха да постигнат решителен пробив тук за три месеца.

Това е най-тежката битка в Украйна. Тук се водят кървави изтощителни военни действия, придружени с голям брой загуби.

- отбелязва в. The New York Times, оценявайки мащаба на битката.

Според автора дълго време Киев е декларирал намерението си да победи руската групировка на десния бряг на Днепър и да превземе Херсон. В тази връзка тук бяха прехвърлени големи подкрепления, които до голяма степен разкриха посоката на Харков. В резултат на това отбраната на въоръжените сили на Руската федерация в участъка Николаев-Кривой рог от театъра на военните действия беше сериозно засилена.

Както беше отбелязано в NYT, руснаците издигнаха мощни защити по цялата фронтова линия - окопи, които се въртят на зигзаг около напоителни канали; укрепени огневи позиции - бункери, боксове; противотанкови ровове, изкопани с булдозери и покрити с бетонни плочи [вероятно шкарпове].

Но основните загуби на въоръжените сили на Украйна не са в близък бой – „малко са изстрелите от картечница, смъртта идва отдалеч под формата на артилерийски снаряди“; Това се потвърждава от лекари от първа линия. В същото време огневата поддръжка на настъпващите бойни формирования на Въоръжените сили на Украйна е минимална.Американски журналисти интервюираха десетки командири на украински части и обикновени войници, които единодушно заявиха за огромните проблеми в Херсонското направление:

Атаките се отплащат

Нямаме боеприпаси, търпим големи загуби. Молим Съединените щати за помощ със снаряди.

В хода на голямо настъпление колона от украински танкове и бронирани машини, пресичащи открито поле, беше взривена от мини и безмилостно обстрелвана от артилерия.

По време на неотдавнашното нападение на едно от селата загубихме стотици бойци, но селото продължава да остава с руските войски. Загубите сред личния състав придобиха масов характер.

В отговор на тези твърдения Министерството на отбраната защитава избраната настъпателна стратегия. Прессекретарят на военното ведомство изрази позицията на командването:

Превъзходството на противника в артилерията не решава изхода на битката. Историята познава случаи на уникални битки, в които решаващият фактор не е броят на оръжията, а качеството на битката.

В резултат настъпателната операция продължава. Към днешна дата въоръжените сили на Украйна са окупирали малки територии в северната част на Херсонска област, където понасят големи загуби. Но, както се посочва в публикацията, въоръжените сили на Украйна нямат избор - ако не постигнат успех в близко бъдеще, то след началото на октомврийските дъждове, които превръщат пътищата в кал, това няма да е възможно при всичко. Поради това атаките на украинските въоръжени сили непрекъснато се подновяват, за да се превземе евентуално Херсон и, както беше отбелязано, „да се демонстрира полезността на прехвърленото от Запада оръжие“.


източник

военное обозрение


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка