ЦРУ предупреди Германия за възможен саботаж на "Северен поток"

Pan.bg 28 сеп 2022 | 05:37 views (464) commentaries(0)
img
пан.бг
ЦРУ предупреди Германия за възможен саботаж на "Северен поток" - СМИ
„Европейска истина“ — вторник, 27 септември 2022 г., 22:02 ч.


Още през лятото американските разузнавателни агенции предупредиха германското федерално правителство за риска от възможни атаки срещу руски тръбопроводи, минаващи по дъното на Балтийско море - и Берлин дори предположи, че това може да се случи малко преди инцидента.

Както съобщава "Европейска истина", за това пише Spiegel с позоваване на източници.

Твърди се, че през лятото германското правителство е получило съобщение от Централното разузнавателно управление на САЩ за възможен саботаж на руски тръбопроводи.

Нещо повече: в понеделник, когато стана известно за значителен спад на налягането в "Северните потоци", Берлин предположи, че това е целенасочена атака.

Германските военни предупредиха за опасността от атаки срещу подводни кабели още преди пълномащабното нахлуване в Украйна, каза събеседник в Бундесвера пред Spiegel. Според него ситуацията със "Северни потоци" може да показва, че "подобна заплаха може да е била подценена".

В момента германското федерално правителство се опитва да установи обстоятелствата около инцидента. По-специално ще бъде обърнато внимание на подозрителната дейност на руски кораби в Балтийско море, която ще бъде анализирана чрез сателитни снимки.

Източници от сигурността на Spiegel твърдят, че атака срещу Северните потоци може да бъде извършена само от държавата - например с помощта на подводници или водолази.

Те все още не знаят дали Украйна или Русия може да са замесени в атаката. От една страна, в Берлин няма увереност, че украинските спецслужби могат технически да извършат подобна диверсия и политическите последици ще бъдат негативни за Киев.

Що се отнася до Русия, тя е технически способна да подкопае тръбопроводи на такава дълбочина, но нейният политически интерес – освен да обвинява други страни – остава неясен.

Както беше съобщено, в нощта на 26 септември диспечерът на бреговия обект на "Северен поток-2" регистрира рязък спад на налягането в тръбопровода. Освен това е регистрирано изтичане на газ от двете нишки на първия "Северен поток" - в изключителната икономическа зона на Дания на североизток от остров Борнхолм.

В Германия подозират, че изтичането на газ по разклоненията на руския газопровод "Северен поток" през Балтийско море е резултат от умишлени действия.


източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка