Байдън: САЩ ще помогнат на Украйна да върне териториите си

Pan.bg 30 сеп 2022 | 21:04 views (456) commentaries(0)
img
пан.бгБайдън: САЩ ще помогнат на Украйна да върне териториите си
„Европейска истина“ — петък, 30 септември 2022 г., 17:58 ч.


Джо Байдън, снимка от Getty Images

Съединените щати ще продължат да подкрепят усилията на Украйна да си върне контрола над териториите, завзети от Русия.

Така президентът на САЩ Джо Байдън реагира на опитите на Русия да анексира част от Украйна на 30 септември, съобщава "Европейска правда".

В изявление, разпространено от Белия дом, Байдън подчерта, че Съединените щати осъждат днешния измамен опит на Русия да анексира суверенна украинска територия.

„Русия нарушава международното право, пренебрегва Хартата на ООН и навсякъде демонстрира своето презрение към миролюбивите народи. Не се заблуждавайте: тези действия нямат легитимност. Съединените щати винаги ще зачитат международно признатите граници на Украйна. Ние ще продължим да подкрепете усилията на Украйна да си възвърне контрола над нейната територия чрез укрепване на нейната позиция военно и дипломатически, включително чрез допълнителните 1,1 милиарда долара помощ за сигурността, която Съединените щати обявиха тази седмица“, каза Джо Байдън.

Той подчерта, че в отговор на опитите за анексия днес САЩ, заедно със своите съюзници и партньори, обявяват нови санкции.

„Тези санкции ще наложат разходи на физически лица и организации – във и извън Русия – които предоставят политическа или икономическа подкрепа на незаконни опити за промяна на статута на територията на Украйна. Ще обединим международната общност да осъди тези ходове и да потърси отговорност от Русия.

Ние ще продължим да доставяме на Украйна необходимото оборудване за самозащита, въпреки наглите опити на Русия да преначертае границите на своя съсед. И очаквам с нетърпение Конгресът да подпише закон, който ще предостави допълнителни 12 милиарда долара за подкрепа на Украйна", каза Джо Байдън. Той призова всички членове на международната общност да отхвърлят незаконните опити за анексиране на Русия и да подкрепят народа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо .


Припомняме, че на 30 септември президентът Володимир Зеленски обяви, че Украйна е подписала заявление за ускорено присъединяване към Северноатлантическия алианс.източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка