След предложението на Мъск за мирно уреждане на конфликта в Украйна е записан като "агент на Кремъл"/ВИДЕО/

Pan.bg 04 окт 2022 | 11:41 views (762) commentaries(0)
img
pan.bg

Илон Мъск неочаквано излезе с предложение за мирно уреждане на конфликта в Украйна. Вярно, всичко това се превърна във вълна от омраза към основателя на Tesla. Какъв план предложи той на Киев и защо разгневи Запада?

Записът на Илон Мъск, ако не остане в историята на социалните мрежи като най-скандалния, със сигурност ще се превърне в туит на годината. Докато западните политици засилват санкциите и напомпват Украйна с оръжия, ръководителят на Space X предложи своя версия за уреждане на конфликта. Противно на позицията на Белия дом и Пентагона, той вече е събрал повече от милион и половина гласа.

Основната теза: Крим е руска територия. И е крайно време целият западен свят да осъзнае това.

"Крим е част от Русия. Така е от 1783 г. До грешката на Хрушчов", пише милиардерът.

Освен това, Украйна, според Мъск, все пак трябва да стане неутрална държава - това предлага Москва. Това в Киев не беше простено на милиардера. И когато Зеленски стартира собствена анкета в отговор - "Кой Мъск ви харесва повече? Този, който подкрепя Украйна или Русия?" - тогава официалните лица от неговия антураж не бяха свенливи в изразите.

„Вашата работа е да давате звездни връзки и да замълчите“, бяха относително „меките“ отговори.

Такава бурна проява на емоции, както казват западните политолози, е напълно оправдана. Мъск, както в Киев, така и във Вашингтон, доскоро се смяташе за съюзник. Предоставянето на сателити Starlink е само върхът на айсберга. Сега основателят на Tesla и SpaceX всъщност действа като политик, който има мощна армия от подкрепа. За младите хора на Запад Мъск се превърна в жив пример на американската мечта - човек, който сам се е изградил.

"Именно този идол изпраща сигнал, че най-вероятно е необходимо да се замрази конфликтът, защото планетата вече се е уморила. Всъщност той е получил такава задача, той я изпълнява", смята политологът Андрей Кошкин.

Засега остава загадка за всички дали тези скандални записи са лична инициатива на Мъск и дали той започва политическа кариера, която цял живот е отричал. Американски експерти смятат, че цялата работа е в позицията на милиардера при покупката на Twitter - данните от социалната мрежа не трябва да се передават на никого. И това било вбесило ръководството на американските разузнавателни служби.

"Тактиката на ЦРУ не проработи. Те лесно можеха да обещаят огромни привилегии на Илон Мъск, какъвто беше случаят със Зукърбърг и неговата социална мрежа, която се превърна в инструмент на ФБР. Това обаче не проработи и те загубиха Мъск”, обяснява военният експерт Скот Бенет.

Възможно е обаче идеята за скандални записи да бъде подхвърлена в Пентагона. Така те подготвят пътища за отстъпление в случай на поражение на Киев. Вярно, такъв импулс не беше оценен в западната преса. Германският Bild на практика записа Мъск като агент на Кремъл, като предложи милиардерът да се казва "Илон Мъсква".

„Илон Мъсква предизвика раздразнение с визията си за края на войната в Украйна! Този абсурден мирен план. Де факто той изисква капитулацията на Украйна“, се казва в публикацията.

В Русия, обаче, досега към такъв съюзник се отнасяха по-скоро с хумор. А някои дори го нарекоха оригинален PR ход: цената на акциите на Tesla през последния ден падна с почти 10%. И така бизнесменът отклонява вниманието. По други въпроси самият Мъск сложи край на спора с друг туит, като каза, че ще продължи да подкрепя Украйна, само Крим трябва да бъде оставен на Русия.

"Мъск направи тези изявления в навечерието на полета на своя космически кораб CrewDragon към МКС, в който лети космонавтът на Роскосмос Анна Кикина. Ето какво направи руската жена с американеца", добавя Дмитрий Рогозин.

Ако това е реклама, то мнозина явно не са я разбрали, което беше неприятна изненада за целия Запад. В проучване дали жителите на Донбас и Крим имат право да избират в коя държава ще живеят, мнозинството изразиха мнението си явно не по начина, по който мислят политиците, както от САЩ, така и от Европа.Източник: ren.tv Снимка: © Global Look Press/Patrick Pleul/dpa, Известия cdn.ren.tv

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0