Зеленски призова за превантивен натиск върху Русия заради ядрени заплахи

Pan.bg 07 окт 2022 | 01:33 views (304) commentaries(0)
img
Зеленски призова за превантивен натиск върху Руската федерация заради ядрени заплахи, истерия в Русия
Катерина Тищенко — четвъртък, 6 октомври 2022 г., 21:48
55069
Зеленски по време на дискусия в института Lowy, OP снимка

Президентът Володимир Зеленски призова НАТО да отговори превантивно на ядрените заплахи на Русия чрез увеличаване на натиска, в Русия това изявление беше възприето като призив за превантивен удар срещу Руската федерация.


Източник: Зеленски по време на дискусия в Австралийския институт Лоуи, където участва онлайн, прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитро Песков, представител на руското министерство на външните работи Мария Захарова, говорителят на Зеленски Сергей Никифоров във Facebook, съветник на Председателят на ОП Михайло Подоляк в Twitter

Пряката реч на Зеленски по въпроса какво трябва да направи НАТО, за да възпре Русия от използването на ядрени оръжия: „Вече виждаме, че тези хора (руснаци – бел. ред.) са способни на такива ужасни стъпки. Какво трябва да направи НАТО? Да направи невъзможно Русия да използват ядрени оръжия.Но важното е пак апелирам към международната общност както беше преди 24 февруари, превантивни удари за да знаят какво ще им се случи, ако ги използват спрямо нас."

Преразгледайте прилагането на своя натиск – това трябва да направи НАТО, преразгледайте реда на прилагане“.

Подробности: След това изявление представители на Руската федерация започнаха да говорят, че Зеленски иска да започне ядрена война.

Официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова заяви, че Западът подклажда ядрена война и може да унищожи планетата с ръцете на Зеленски, а прессекретарят на руския президент Дмитро Песков нарече думите на Зеленски призив „за започване на световна война с непредсказуеми ужасни последици“.

Прессекретарят на президента на Украйна Сергей Никифоров обясни, че Зеленски има предвид превантивни санкции, които трябваше да бъдат приложени преди пълномащабно нахлуване в Руската федерация на 24 февруари и увери, че Украйна никога няма да призове за използване на ядрени оръжия.

Дословно Никифоров: „Президентът говори за периода до 24 февруари. Тогава беше необходимо да се прилагат превантивни мерки, за да не може Русия да започне война. Нека ви напомня, че единствените мерки, които се обсъждаха тогава, бяха превантивни санкции.

Само терористичната държава Русия си позволява да изнудва света с взривове в АЕЦ и по всякакъв начин да намеква за използването на ядрено оръжие. Никога няма да чуете такива призиви от Украйна“.

Повече подробности: На свой ред съветникът на председателя на ОП Михайло Подоляк подчерта, че Зеленски не е казал нито дума за превантивен ядрен удар по Руската федерация.

„Зеленски напомни за руския ядрен шантаж и предложи на света превантивно да очертае последствията за Русия и да засили ударите срещу Руската федерация – санкции и въоръжена помощ“, пише той.

Предистория:

Руският президент Владимир Путин, след като обяви частична мобилизация в Руската федерация, за пореден път заплаши западните страни с използване на ядрено оръжие. „В случай на заплаха за териториалната цялост на нашата страна, за защита на Русия и нашия народ ние със сигурност ще използваме всички средства, с които разполагаме. Това не е блъф“, каза в частност той.
Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитро Медведев смята, че Русия може безнаказано да предприеме ядрена атака срещу Украйна, тъй като страните от НАТО няма да предприемат директни стъпки в отговор, тревожейки се за собствената си сигурност. Медведев беше уплашен и от началото на Третата световна война и изчезването на голяма част от украинците.
Украинският президент Володимир Зеленски не вярва, че Путин "блъфира", когато намеква за използването на ядрени оръжия. В същото време Зеленски е убеден, че Путин "няма да успее да спаси живот" в случай на използване на ядрено оръжие.
На 6 октомври Министерството на външните работи на Руската федерация заяви, че Русия уж се придържа към принципа за недопустимост на ядрена война и че такава война никога не трябва да се разгръща.източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка