Президентът Радев: От преодоляването на енергийната криза зависи да не допуснем деиндустриализация и загуба на конкурентоспособност на европейската икономика (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 07 окт 2022 | 08:04 views (1279) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на ПрезидентствотоРумен Радев участва в първата среща на Европейската политическа общност в Прага

От преодоляването на енергийната криза зависи оцеляването и развитието на европейската икономика, която е застрашена от деиндустриализация и загуба на конкурентоспособност. Това заяви пред журналисти в Прага държавният глава Румен Радев. Президентът е в Чешката република, където днес представлява страната ни на първата среща на върха във формат „Европейска политическа общност“.

Румен Радев бе посрещнат от чешкия министър-председател Петр Фиала в Пражкия замък и участва в пленарната сесия, председателствана съвместно от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и министър-председателя на ротационното Чешко председателство. Президентът взе участие и в тематичната кръгла маса на тема „Енергетика, климат, икономическа ситуация“. Румен Радев приветства инициативата на френския държавен глава Еманюел Макрон и отбеляза добавената й стойност като платформа за диалог и сътрудничество, координация, търсене на общи механизми и решения.

По думите на Румен Радев преодоляването на енергийната и икономическата криза, справянето с миграционния натиск, смекчаването на рисковете, произтичащи от войната на Русия в Украйна, изискват обединени усилия не само на страните членки на ЕС, но и на всички държави от Стария континент и разширеното европейско пространство.

Държавният глава изтъкна, че е изключително важно страните партньори на ЕС като Норвегия и Азербайджан, които са доставчици на енергийни ресурси, да бъдат привлечени активно в работата на форума. „Европейската политическа общност е чудесна основа да работим по-нататък за нашата енергийна, транспортна и дигитална свързаност и България трябва още по-добре да се възползва от своето географско положение като страна, свързваща Азия и Африка с Европа, така че да затвърждаваме още повече позициите си в нашия регион“, подчерта още президентът Радев.

Нарастващата роля на България като страна преносител на газ след въвеждането в експлоатация на интерконектора с Гърция, също бе откроена от президента. Румен Радев посочи и че дискусиите му днес с президенти и премиери – на Румъния, Унгария, Словакия, на Азербайджан, Гърция и Турция, са били насочени към предложението на газопреносните системни оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия за транспортиране на допълнителни количества природен газ от Азербайджан към Европа, без да се чака изграждането на нови тръбопроводи.

Относно двустранните си срещи държавният глава открои разговора си с премиера на Нидерландия Марк Рюте, свързан с позицията на Нидерландия за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Турция е важен партньор, съсед, съюзник в областта на енергетиката, както и в борбата с миграционния натиск, посочи президентът във връзка с разговора си турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. „Във време на такава тежка енергийна криза е важно да развиваме своите отношения в енергийната сфера, защото засега единственият сигурен газ, уточнен с ясен дългосрочен договор, е газът от Азербайджан, който минава през газопреносна система на Турция“, заяви Румен Радев и отбеляза значимата роля на Турция и за осигуряване на слотове за танкери на своите терминали за втечнен газ.

В отговор на въпрос държавният глава посочи, че по споразумението на страната ни със САЩ за доставка на 8+8 изтребители за българските военновъздушни сили, България може да има оперативно готова ескадрила към 2030 г. и дотогава се търсят временни решения, за да не се стига до загуба на отбранителни способности.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Президентът Радев: От преодоляването на енергийната криза зависи да не допуснем деиндустриализация и загуба на конкурентоспособност на европейската икономика (ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/6 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка