САЩ ще противодействат на изземването на западни оръжия от Русия в Украйна

Pan.bg 27 окт 2022 | 22:01 views (622) commentaries(0)
img
пан.бгСАЩ разработиха план за противодействие на изземването на западни оръжия от Русия в Украйна
„Европейска истина“ — четвъртък, 27 октомври 2022 г., 20:47 ч.

снимка от Getty Images

Държавният департамент на САЩ разкри в четвъртък план за противодействие на незаконното отклоняване на някои съвременни видове конвенционални оръжия в Източна Европа.

Това съобщава "Европейска истина".

Планът, както се отбелязва в прессъобщението на Държавния департамент, „отразява нашия ангажимент към отговорни практики за трансфер на оръжия, нашето дългосрочно, продължаващо и ефективно партньорство с Украйна и други партньори в областта на сигурността, както и десетилетия на успешно международно сътрудничество за идентифициране за спиране на незаконната търговия с оръжие по света."

Те обясняват, че по време на военните действия в Украйна съществува риск от незаконен достъп на западни оръжия до руски войски, преди всичко преносими зенитно-ракетни системи и противотанкови ракети.

„Украинското правителство се ангажира да осигури подходяща защита и отчитане на прехвърленото отбранително оборудване от американски произход, въпреки че признаваме, че хаотичният характер на военните действия може да усложни тази задача“, обясни Държавният департамент на САЩ.

Планът включва следните основни мерки:

укрепване на капацитета на силите за сигурност в Украйна и съседните държави да отчитат и съхраняват оръжия и боеприпаси по време на трансфер, съхранение и разполагане;

укрепване на защитата на границите в Украйна и съседните държави;

изграждане на капацитета на силите за сигурност, правоприлагащите органи и агенциите за граничен контрол в Украйна и съседните държави за възпиране, откриване и блокиране на незаконното движение на определени съвременни видове конвенционални оръжия.

„След като започна тази война, Русия е отговорна за всяко незаконно оръжие, попадащо в чужди ръце. Най-ефективният начин за деескалация на конфликта и всеки риск от незаконно отклоняване на оръжия би бил Русия да прекрати войната, която е започнала, и да изтегли своите войски от цялата суверенна територия на Украйна“, подчертава Държавният департамент на САЩ.
източник

военное обозрение
Припомняме, че по-рано в четвъртък Европейската комисия също предложи да се актуализират правилата на ЕС за внос, износ и транзит на огнестрелни оръжия за граждански цели на фона на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка