САЩ вадят от употреба най-мощната си ядрена бойна глава. Отказват се от ядрена крилата ракета

Pan.bg 28 окт 2022 | 04:52 views (436) commentaries(0)
img
пан.бг

Съединените щати ще изведат от употреба най-мощната си ядрена бойна глава
Вашингтон също реши да се откаже от създаването на ядрена крилата ракета с морско базиране, отбелязват от Пентагона.

ВАШИНГТОН, 28 октомври. Съединените щати решиха да изтеглят от въоръжение най-мощната си ядрена бойна глава и да се откажат от плановете за ядрена крилата ракета с морско изстрелване. Това се потвърждава в новата версия на Стратегията за национална отбрана на САЩ, публикувана от Пентагона в четвъртък.

„Гравитационната бомба B83-1 ще бъде оттеглена поради увеличаващи се ограничения на нейните възможности и нарастващи разходи за поддръжка. В краткосрочен план ще използваме [други] съществуващи средства за заплаха срещу закалени и силно заровени цели. Министерството на отбраната на САЩ работи с партньори в междуведомствен диалог и като се вземат предвид съществуващите концепции, ще разработим [след това нови] постоянни средства за по-ефективно поразяване на такива цели. Освен това ще отменим програмата [за производство] на ядрена крилата ракета с морско изстрелване", се казва в документа казва.

Плановете за унищожаване на термоядрената бомба B83-1 бяха обявени от Националната администрация за ядрена сигурност на Министерството на енергетиката на САЩ преди най-малко шест години. Както отбеляза Ърнест Мониз, който тогава беше министър на енергетиката на САЩ, това беше „последното оръжие от клас мегатон в ядрения арсенал на САЩ“. Мощността на бомбата B83-1 е до 1,2 мегатона. За сравнение: мощността на атомните бомби, хвърлени от САЩ през 1945 г. върху Хирошима и Нагасаки, е съответно около 15 и 25 килотона.

Плановете за създаване на ядрена крилата ракета с морско базиране бяха счетени от военното ведомство на САЩ за излишни. Стратегията подчертава, че те „вече не са необходими“ с оглед на редица други налични ядрени оръжия, които се разработват от Вашингтон.

източник

ТАСС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка