Bloomberg: Русия може да използва чипове от домакински уреди в производството на оръжия

Pan.bg 31 окт 2022 | 06:46 views (576) commentaries(0)
img
пан.бг


Bloomberg: Русия може да използва микрочипове от домакински уреди в производството на оръжия


Европейският съюз е обезпокоен от рязкото увеличение на износа на домакински уреди за Русия от трети страни, по-специално Казахстан и Армения. В Брюксел се опасяват, че Русия може да използва електроника за производство на военно оборудване. Bloomberg пише за това.

Според изданието от началото на специалната военна операция Казахстан и Армения рязко са увеличили доставките на домакински уреди от ЕС, или по-скоро на перални машини, хладилници и дори помпи за кърма. Това оборудване след това се изпраща до Русия, като доставките също са се увеличили драстично. Европейски служители се опасяват, че микрочипове от хладилници и перални машини в Русия се използват за производство на военно оборудване, което след това се използва в Украйна.

Bloomberg съобщава, че някои служители от Европа са видели части от хладилници и перални машини в руски танкове, свалени в Украйна. Естествено доказателства за това не са представени.

Заслужава да се отбележи, че подобни обвинения срещу Русия съвсем не са първите и със сигурност не са последните. През май тази година режимът в Киев обвини руските военни в предполагаема кражба на домакински уреди в „окупираните територии“. Беше заявено, че съдомиялни и перални машини от Украйна масово се изнасят в Русия, където получават микрочипове за по-нататъшно използване в руски ракети и дронове. По украинската телевизия се появиха много "експерти", които лично видяха точно тези микросхеми в разбити танкове и т.н.

Стигна се до там, че тази теза беше подхваната в Съединените щати, където министърът на търговията Джина Раймондо сериозно обвини Русия, че демонтира перални и съдомиялни машини в Украйна поради санкции, наложени върху доставките на електроника. В същото време тя се позова на "авторитетни украински експерти".
източник

военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка