ISW: Путин чака зимата, за да планира следващите стъпки в Украйна

Pan.bg 31 окт 2022 | 06:52 views (473) commentaries(0)
img
пан.бг

ISW: Путин чака зимата, за да планира следващите стъпки в Украйна
Олга Глущенко — понеделник, 31 октомври 2022 г., 02:18

Владимир Путин, снимка Getty Images

Институтът за изследване на войната (ISW) предполага, че руският президент Владимир Путин чака зимата и настъпването на студеното време, за да разбере дали ще променят позицията на Европа в подкрепата на Украйна.

Източник: ISW

Подробности: Институтът прогнозира, че Русия ще продължи да провежда конвенционални военни операции до 2023 г., вместо да премине към използването на тактически ядрени оръжия или да намали своите цели в опит да постигне конкретни резултати.

Путин вероятно ще се стреми да продължи конвенционалните военни операции в Украйна, за да задържи окупираните в момента територии, да спечели нови позиции и да създаде условия за колапса на западната подкрепа за Украйна, който той очаква да се случи тази зима.

Според военни анализатори е малко вероятно Путин да ескалира до използването на тактически ядрени оръжия, освен ако внезапният крах на руската армия не доведе до неконтролирано настъпление на украинските войски по време на всички военни действия.

Такава ситуация е възможна, но малко вероятна – отбелязват от ISW.

Освен това според прогнозите е малко вероятно Путин да се стреми към пряк военен конфликт с НАТО.


Въпреки това е много вероятно той да продължи да намеква за възможността за руска тактическа ядрена употреба и атака срещу НАТО, за да "пречупи волята на Запада да продължи да подкрепя Украйна".

Според ISW комбинацията от току-що завършената частична мобилизация на резерва и годишния наборен цикъл създава две по-вероятни вълни от руски войски, които да се бият в Украйна – едната, която ще се присъедини към редиците на нашествениците през следващите няколко седмици, и други ще започнат да навлизат през пролетта на 2023 г.

Частичната мобилизация на Русия придвижва войски в Украйна сега по начин, който вероятно има за цел да укрепи руската отбрана и да позволи на руските сили да задържат позициите си срещу очакваните украински контраофанзивни операции през останалата част от есента и зимата.

Анализатори предполагат, че ако Путин възнамерява да използва руски младежи, които трябва да бъдат мобилизирани след четири или шест месеца обучение, той може да създаде условия за подновяване на настъпателните операции на руските сили след края на пролетното размразяване.

В същото време институтът посочва: руската частична мобилизация на резервисти, която току-що приключи, убедително показва, че Путин възнамерява да продължи да воюва до 2023 г., а не да разчита на известно прекратяване на огъня или на ескалация, която може да сложи край на войната срещу него условия.

ISW анализира и действията на Путин, насочени към „пречупване на волята на Европа“ да спре доставките на руски енергоносители през зимата.

Въпреки това, уверява институтът, европейските правителства подготвиха населението си за трудна зима, запасиха се с енергийни източници, доколкото е възможно, и създадоха условия за намаляване на потреблението на енергийни ресурси дори за сметка на значителни икономически загуби.

Тези действия показват, че европейските лидери са подготвени за натиска, пред който вероятно ще се изправят в началото на студения сезон.

Путин може да се надява, че Европа няма да издържи на този натиск през цялата зима, но това ще стане ясно с настъпването на най-големите студове.

Както предполага ISW, Путин ще може да наблюдава въздействието на зимата върху волята на европейците, за да реши дали да изпрати наборниците си през пролетта (в Украйна – бел.ред.) или да прибегне до някакъв друг начин на действие.
източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка