Киев получи модернизирани съветски танкове Т-55С от словенската армия

Pan.bg 31 окт 2022 | 07:04 views (688) commentaries(0)
img
пан.бг

Киев получи партида модернизирани съветски танкове Т-55С от присъствието на словенската армия


Въоръжените сили на Украйна получиха партида танкове Т-55С от присъствието на словенската армия, влак с техника вече е пристигнал на територията на Украйна. Прехвърлянето на танковете беше потвърдено от Министерството на отбраната на Словения


Украинската армия беше попълнена с модернизирани съветски танкове Т-55С, Словения предаде на Украйна 28 танка, извадени от складовете на словенските въоръжени сили. Оборудването е доставено в рамките на тристранен обмен с участието на Германия. Сделката беше обявена преди повече от месец, на 20 септември. В хода на размяната Украйна получава 28 танка Т-55С (М-55С), Словения - 35 модерни камиона 8Х8 и пет автоцистерни, а Германия - удовлетворение от сключената сделка.

Само през септември Киев притисна Берлин с искане да достави германски танкове Leopard 2 на Украйна, така че сделката със словенските танкове, която се появи, позволи на Зеленски да се успокои за известно време, въпреки че размяната не беше равностойна. В Киев обаче дори такива танкове са добре дошли на фона на последните загуби на бронирана техника.

Танкове Т-55 отидоха в Словения от останките на югославската армия. В началото на 90-те години израелската компания Elbit Systems разработи вариант за модернизация, при който танкът получи английско 105-мм оръдие L7A1 с израелски боеприпаси, израелска динамична защита Super Blazer, модерни системи за управление на огъня, комуникационно и оборудване за наблюдение. На танка са монтирани термични устройства за нощно виждане, лазерна система за предупреждение, димни гранатомети израелско производство, модернизиран двигател, нови гусеници и др.

Модернизацията се оказа твърде скъпа, така че през нея бяха допуснати само 30 танка. Те бяха на въоръжение в словенската армия до 2007 г., след което бяха изпратени на съхранение. Те изглежда са преминали някакво обучение преди да бъдат прехвърлени, въпреки че няма информация за това. Танковете са доставени в Украйна в покрити капаци, така че не може да се каже нищо за тяхното състояние.източник

topwar.ru
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка