ISW: „Готвачът на Путин“ Пригожин от Вагнер се утвърждава като политическа сила

Pan.bg 01 ное 2022 | 06:36 views (422) commentaries(0)
img
пан.бг
Американски анализатори: „Готвачът на Путин“ се утвърждава като политическа сила
"Украинская правда" — вторник, 1 ноември 2022 г., 05:45 ч.

Пригожин Снимка: ТАСС

Институтът за изследване на войната (ISW) твърди, че руският бизнесмен и основател на ЧВК на Вагнер Евгений Пригожин се утвърждава като политическа сила, позволявайки си да критикува олигарсите и така наречения елит на Руската федерация.

Източник: ISW

Подробности: Финансистът на Вагнер Пригожин продължи да се опитва да издигне статуса си сред руските елити, като на 31 октомври обяви създаването на център на ЧВК "Вагнер" в Санкт Петербург.

Според експерти Пригожин може да създаде или да не създаде собствена политическа партия, но се утвърждава като политическа сила, използвайки статута и принадлежността си към "Вагнер", за да критикува опонентите си в елитните среди и да институционализира собствената си власт.

Той също така критикува „олигарсите“ и „елита“, че живеят в комфорт и пречат на пълната мобилизация в Русия.

В същото време ISW припомня, че руските сили извършиха поредната масирана вълна от ракетни удари по критични украински инфраструктурни обекти в цялата страна на 31 октомври, вероятно в опит да отслабят волята на Украйна да се бори в условията на падащи температури.

Руските сили са изстреляли повече от 50 ракети Х-101 и Х-555 от северната част на Каспийско море и Волгодонския район на Ростовска област, насочени към критични обекти на украинската енергийна инфраструктура.


Руските окупационни власти отново промениха риториката си по отношение на ВЕЦ Каховка и вероятно създават информационни условия за продължаване на евакуацията от западния бряг на Днепър и за прикриване на изтеглянето на руските войски от района.

Ръководителят на окупацията на Херсон, Володимир Салдо, обяви на 31 октомври, че неговата администрация разширява зоната за „евакуация“ до 15 км от Днепър и се позова на информация, че Украйна се готви за „масивна ракетна атака“ срещу язовира на Каховската ВЕЦ , което според Салдо ще причини масови наводнения и унищожаване на гражданска инфраструктура.

Анализаторите посочват, че очевидните колебания в позицията на Салдо относно водноелектрическата централа в Каховка показват, че неговата администрация вероятно използва заплахи за пробив и наводнение за информационна операция с двойна цел да стимулира „евакуация“ и да оправдае бъдещо руско оттегляне от Западна банка.

Това не е сценарий, при който за Украйна би било изгодно да взриви язовира, смятат анализатори.

Институтът предполага, че Русия вероятно ще продължи да прехвърля войски и военна техника през река Днепър в очакване на напредването на украинските войски към град Херсон.

Някои от основните изводи на анализаторите на института относно военните действия в Украйна на 31 октомври:

Руските войски започнаха нова масирана вълна от атаки срещу критични украински инфраструктурни обекти, които повредиха електропреносната мрежа и оставиха голяма част от Киев без вода.

Окупаторите отново промениха мнението си относно риска от унищожаване от украинските сили на язовир Кахов, като наредиха евакуация на райони, които могат да бъдат наводнени. Няма сценарий, при който Украйна да спечели от разрушаването на язовира и тази реторика вероятно има за цел да ускори евакуацията и да осигури прикритие за изтеглянето на руските войски от западния бряг.

Руските войски продължават да се изтеглят от западния бряг на Днепър, въпреки че поставят условия за битка за позиции около Херсон.


Финансистът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин се опита да повдигне обвинения срещу кмета на Санкт Петербург за корупция и обяви бързото откриване на Центъра на ЧВК "Вагнер" в Санкт Петербург. Пригожин също критикува "олигарсите" и "елита", че живеят в комфорт и пречат на пълната мобилизация на Русия.

Министерството на отбраната на Русия (МО) вероятно се опитва да предотврати укриването на призовка, като се опитва да заблуди руското население да вярва, че наборниците няма да бъдат изпратени да се бият в Украйна.

Руските окупационни власти в района на Херсон обявиха, че ще позволят използването на украински гривни заедно с руските рубли, демонстрирайки провала на техните продължили месеци усилия за рутинизиране в Херсон.

Руските власти продължават да създават лоши условия в окупираните райони на Херсонска област, което може да доведе до евакуация на местните жители.

Припомняме: В края на септември руският бизнесмен Евгений Пригожин, наричан още „готвачът на Путин“, за първи път призна, че сам е създал паравоенното формирование „Вагнер“ на 1 май 2014 г. с цел превземането на територии на Украйна.източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка