Във Великобритания съдят ЧВК "Вагнер" заради действия в Украйна

Pan.bg 02 ное 2022 | 04:02 views (380) commentaries(0)
img пан.бг

Във Великобритания съдят ЧВК "Вагнер" заради действия в Украйна - това е световен прецедент
„Европейска истина“ — вторник, 1 ноември 2022 г., 22:01 ч.


Британската адвокатска кантора McCue Jury & Partners обяви във вторник завеждането на дело срещу близкия до Владимир Путин руски олигарх Евгений Пригожин и създадената от него частна военна компания "Вагнер" заради участие във военните действия в Украйна.

Това се посочва в съобщение на компанията, с което се запозна "Европейска правда".

Делото, заведено във Върховния съд в Лондон, се основава на незаконен заговор между Пригожин, ЧВК "Вагнер" и военната машина на Путин за тероризиране на украинския народ с помощта на незаконни средства.

„Според нашите знания, това е първият път в историята, когато частна военна компания е била съдена за използване на тероризъм и заговор с държава-измамник, която я финансира, за да води незаконна война“, казват британски адвокати.

Те отбелязват, че използването на тероризъм от страна на ЧВК Вагнер за постигане на целите на Путин в Украйна се доказва от техните военни престъпления, включително използването на изтезания, убийства и изнасилвания като средство за водене на война за тероризиране на цивилното население до подчинение.

Делото на McCue Jury & Partners първоначално ще включва "малка група ищци" от украински граждани, пострадали от действията на ЧВК "Вагнер", и ще бъде финансирано чрез групово финансиране. Ако могат да бъдат събрани достатъчно средства, сумата на компенсацията може да достигне милиарди лири.

„Това дело има потенциала да попречи на работата на Пригожин, ЧВК Вагнер и военната машина на Путин и да осигури така необходимата компенсация под формата на репарации на тези, които са пострадали толкова много. Не може да има траен мир без справедливост“, McCue Jury & Partners подчерта.


Британската кантора очаква, че подобни процеси срещу Пригожин и ПВК "Вагнер" може да започнат и в други страни.

Делото беше обявено във вторник в Камарата на общините, където говори старшият партньор на McCue Jury & Partners Джейсън МакКю.

Припомняме, че ЧВК "Вагнер" се появи през 2014 г. и активно действаше в редица страни, където Русия има важни интереси на Русия - по-специално Сирия, Либия, Централноафриканската република и Украйна. Там, наред с други неща, те са извършили военни престъпления и престъпления срещу човечеството. След пълномащабното нахлуване на Руската федерация в Украйна вагнеровците участват в кланетата на цивилни. В момента в ПВЦ се набират затворници от руски затвори.

Евгений Пригожин дълго време отричаше връзката си с ЧВК "Вагнер", а наскоро потвърди съществуването на тази група. Олигархът, който е под санкциите на Запада, се смята за близък до Путин и привърженик на агресивна война срещу Украйна.
източник

"Европейска правда"
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка