В Полша : най-големите военни учения на страните от Вишеградската група

Pan.bg 05 ное 2022 | 10:33 views (691) commentaries(0)
img пан.бг

В Полша започнаха най-големите военни учения на страните от Вишеградската група
Събота, 5 ноември 2022 г., 08:34 ч

В петък в Полша започнаха ученията "Пума-22", които са най-големите военни маневри на страните от Вишеградската група тази година.

Според "Европейска правда" това съобщи за ПАП майор Пшемислав Липчински, прессекретар на 18-а механизирана дивизия.

Освен частите на страните от Вишеградската група, в учението участват съюзнически части от Обединеното кралство и САЩ. Основен изпълнител на учението е 21-ва отделна планинска стрелкова бригада, но в ученията участват и други подразделения от 18-та отделна механизирана дивизия. В маневрите участват близо 2000 военнослужещи и около 300 единици техника.

„Обучението ще продължи до 9 ноември. В него участват военнослужещи от Полша, Чехия, Словакия и Унгария, както и съюзници от САЩ и Великобритания, които са в Подкарпатието във връзка със ситуацията на източната ни граница. " - отбелязват от пресслужбата на 18-а ОМБр.

„Целта на ученията е да се подобри оперативната съвместимост на войските, участващи в ученията, както и да се провери способността за планиране, организиране и провеждане на тактически операции в сътрудничество със съюзниците“, се подчертава в съобщението.

Според майор Липчински сценариите включват например провеждане на маневрена отбрана, форсиране на водна преграда на река Сянг, провеждане на елиминиране на замърсяването от химически единици, проверка на процедурите за извикване на артилерийски огън (Call For Fire) и медицински евакуация (MEDEVAC), както и интегрирано пожарогасене. Задачите ще се изпълняват ден и нощ. „Фокусирани сме върху укрепване на оперативната съвместимост и изграждане на доверие между военнослужещи от Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Великобритания и САЩ, участващи в съвместни учения“, добави той.

Той отбеляза, че тази година обучението ще бъде с малко по-различен характер и сценарий. Обучението ще се основава на опита и уроците, научени по време на войната в Украйна.

В ученията участват предимно бронетанкови и механизирани подразделения на Сухопътните войски, но се включват и други родове войски – артилеристи, сапьори, химици, зенитчици и разузнавачи.

Майор Липчински отбеляза, че „един от епизодите на учението включва съвместни стрелби на бронетанкови части на Полша, Великобритания и Чехия“. "Полските танкове Leopard, британските Challengers и чешките танкове T-72 с подкрепата на мотопехота, артилерия и авиация на ВВС ще водят съвместен огън на ученията", каза той.

Паралелно с ученията "Пума-22", които са тактически с войските, се провеждат командно-щабните учения: "Система-22", "Гепард-22" и "Сян-22". „Командванията и щабовете изработват решения за това какво ще се случва в театъра на военните действия. По аналогия с човешкото тяло можем да кажем, че командно-щабните учения са тренировка на мозъка, а в тактическите учения с войски – тренировка на мускулите.“ - каза Липчински.
източник

украинска правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка