САЩ не изключват Русия да използва химически оръжия в Украйна, ако продължи да губи позиции на бойното поле.

Pan.bg 24 ное 2022 | 06:03 views (463) commentaries(0)
img
пан.бгСАЩ признават, че Руската федерация ще използва химически оръжия в случай на продължаващи поражения в Украйна - СМИ
Катерина Тищенко — четвъртък, 24 ноември 2022 г., 4:04 ч.

Американски военни, илюстративна снимка от Getty Images

САЩ не изключват Русия да използва химически оръжия в Украйна, ако продължи да губи позиции на бойното поле.

Източник: Politico, цитирайки шестима информирани събеседници, включително служители от администрацията на Джо Байдън и Министерството на отбраната на САЩ

Подробности: Според представител на Министерството на отбраната на САЩ и друг събеседник, тази есен Пентагонът е изпратил екипи в страните от Източна Европа, за да запознаят техните въоръжени сили с процедурите в случай на химическа или биологична заплаха. Освен това Съединените щати предоставиха на Киев химическа, биологична и ядрена защита като част от милиардна помощ за сигурността.

Представители на администрацията на Байдън вярват, че руският президент Владимир Путин може първо да използва химически оръжия в Украйна, преди да прибегне до ядрена конфронтация с НАТО, ако силите му продължат да губят позиции.

Според събеседниците на изданието САЩ не разполагат с никакви разузнавателни данни, които да показват неизбежността на химическа атака в Украйна.

„Но в случай на продължаващи загуби на бойното поле или пълен крах на руската армия, някои високопоставени служители, работещи по въпроса, отбелязаха, че Москва може да прибегне до използването на химически оръжия - включително тези, свързани с използването при отравяне на Алексей Навални“, се казва в статията.

Според един от официалните лица подобна атака може да включва химикали, които са лесни за укриване, което би затруднило западните страни да обвинят Москва. Русия може да използва агенти на фармацевтична основа, известни като PBA, каза служителят.


Някои химикали могат да бъдат използвани при атаки с масови жертви, въпреки че е известно, че Москва е използвала нервнопаралитичното вещество "Новачок" срещу един или двама души наведнъж, казаха служители и експерти. Например, някои химикали могат да бъдат аерозолирани или използвани в боеприпаси, за да навредят на голяма група хора.

САЩ отдавна знаят, че Русия инвестира в увеличаване на капацитета си за химически оръжия. Според помощника на конгресмена тази есен сенаторите са били информирани за руските запаси от химически оръжия и за заплахата в Украйна.

Съобщава се също, че администрацията на Байдън разработва планове за увеличаване на инвестициите в производствен капацитет за системи за ранно откриване и маски. Той също така иска да прегледа начините за събиране на разузнавателна информация за способностите и запасите на държавите.

Както отбелязва изданието, служителите не вярват, че е вероятно да има ядрена или химическа атака. Служители на отбраната смятат, че боевете ще се забавят през зимните месеци, когато дъждът и калта затрудняват движението на танкове и бронирани машини и нито една от страните няма да постигне голям напредък на бойното поле.

„Те (украинците – бел.ред.) нямат достатъчна военна маса, за да победят в близко бъдеще, освен ако не настъпи голям руски колапс“, каза един от официалните представители на Министерството на отбраната на САЩ. Това „може да се случи, но тогава ще се изкачим по стълбата на ескалацията“.

Според официални лица обаче заплахата от химически оръжия се приема сериозно в администрацията на Байдън.източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка