Борбата за превъоръжаване на Украйна трансформира НАТО по начин, който би бил труден без помощта на Путин

Pan.bg 01 дек 2022 | 18:45 views (1080) commentaries(0)
img
снимка :

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг с персонала на Британския кралски флот във въздушната база Бардуфос в Норвегия на 25 март. Annika Byrde/Getty ImagesРАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

пан.бгБорбата за превъоръжаване на Украйна трансформира НАТО по начин, който би бил труден без помощта на Путин


Страните от НАТО се борят да превъоръжават и снабдяват Украйна, докато тя се бори с инвазията на Русия.
Тези страни също получават други и нови оръжия, за да заменят оръжията, които изпращат в Киев.
Това ново оборудване допълнително ще сближи армиите на НАТО и ще направи алианса по-сплотен.

Най-добрите редактори ви дават историите, които искате – доставяни направо във входящата ви поща всеки делничен ден.

Милиарди долари във военна техника и друга помощ за сигурност са изтекли от страните от НАТО - 18,6 милиарда долара само от САЩ - към Украйна, откакто Русия започна атаката си на 24 февруари.

НАТО не участва пряко във войната, но подкрепата, която предоставя на Украйна, помага за създаването на по-единен съюз - както политически, така и военно - технически.

Тъй като страните изпращат в Украйна своите оръжия от епохата на Студената война, голяма част от които са проектирани от Съветския съюз, много от тях получиха нов хардуер, за да заменят старите образци техника. В резултат на това алиансът става все по-интегриран, разчитащ не на несъответстващи запаси от съветската епоха, а на модерни оръжия, които често са по-оперативно съвместими, дори ако са придобити от различни източници.

Преминаването към по-голямо уеднаквяване сред въоръжените сили на НАТО е нещо, което руският президент Владимир Путин може би не е очаквал, че неговата война ще доведе до това и което вероятно би било трудно да се осъществи, ако не беше атаката му срещу Украйна.снимка :

Войски от шест държави от НАТО по време на съвместно обучение за контролер на атака на терминал в Латвия на 6 април. Армия на САЩ/сержант. Престън МализияVasabjit Banerjee, професор по политически науки в Държавния университет на Мисисипи, каза, че необходимостта от запълване на доставките, изпратени до Украйна, ще създаде по-сплотена бойна сила на НАТО, каквато „никога не е виждана“.

Банерджи посочи преминаването от съветски стандартни 152 mm гаубици, които Украйна и други държави използват преди войната, към 155 mm гаубици в стандартна употреба сред въоръжените сили на НАТО.

„Ако възнамерявате да ги използвате, обучението [и] оборудването очевидно трябва да са еднакви. Поддръжката в страните от НАТО трябва да е подобна“, каза Банерджи. „Така че всичко това – и особено когато говорите за артикули от по-висок клас, от МиГ-29, който отпада, до F-16 – цялото обучение, компоненти за поддръжка, всичко сега ще бъде интегрирано към западните стандарти, което е фантастично.“

Германия се съгласи да изпрати малко по-старо оборудване на страни, които изпращат своите танкове и бронирани превозни средства от Съветския съюз в Украйна. Други страни, реагирайки на нарастващото напрежение в Европа, избират да купуват нови образци. Полша направи някои от най-забележителните придобивания.


През март Варшава предложи целия си флот от съветски МиГ-29 за Украйна в замяна на американски самолети с подобни възможности, като F-15 или F-16. САЩ отказаха, но през юли Полша се съгласи да закупи танкове и самолети от Южна Корея на стойност 14,5 милиарда долара, включително бойния самолет FA-50.снимка :

B-52H на ВВС на САЩ с два полски МиГ-29 и два американски F-15E на 24 февруари. ВВС на САЩ/Летец 1-ви клас Закари Райт

Korea Aerospace Industries разработи FA-50 в сътрудничество с Lockheed Martin и в допълнение към бързото модернизиране на полските военновъздушни сили, реактивният самолет може също така да улесни работата на полските пилоти и екипажи със съюзници от НАТО, които използват други изтребители на Lockheed, като F -16 или F-35.

С по-добра координация в оборудването, тактиките „също ще станат същите“ и обучението на това оборудване ще бъде „напълно интегрирано“, каза Банерджи пред Insider.

Оперативната съвместимост с оръжия и привеждането в съответствие на тактиката също ще направи "наистина невъзможно тези страни да напуснат НАТО", добави Банерджи. „Оръжията са от НАТО, те ще бъдат от НАТО, ще бъдат изградени системи и тези компоненти ще бъдат от страни от НАТО.“

Използването на съветски оръжия от членове на НАТО означава, че тези членове все още разчитат на руски фирми за поддръжка и резервни части. По-голямата общност вече в новото оръжие, намалява влиянието на Русия, каза Банерджи.

„Това ще отнеме възможността на Русия като опция по отношение на осигуряването на военно оборудване, и следователно ще разклати някои лутащи се политици в страните от НАТО“, добави Банерджи. „Ако те мислеха, че има алтернативен доставчик, което подкопава влиянието на НАТО, вече няма да е така.
Битка на индустриите


снимка :
Американски войници товарят варели с гориво в предна оперативна база в провинция Пактика в Афганистан. Централното командване на военновъздушните сили на САЩ/капитан сержант Адриан Кадис


Интензивността на боевете в Украйна и скоростта, с която и двете страни са преминали през хардуер и боеприпаси, привлече ново внимание към необходимостта от стабилни отбранителни индустрии.

Мик Райън, пенсиониран генерал-майор от австралийската армия, каза, че войната в Украйна - и бъдещето на военните действия - ще се сведат до това как ключови играчи мобилизират своята отбранителна индустрия.

Райън сравнява битките в Украйна с войните в Афганистан и Ирак.

„Не използвахме огромни количества боеприпаси и не се движехме с това темпо“, каза Райън за войните в Близкия изток. „Сега сме в различна ера и работим в по-големи мащаби, използвайки повече боеприпаси и ще загубим повече оборудване и хора.“

„Ритъмът на битката“, наблюдаван в Украйна, ще изисква от индустриите да отговарят на нивата на производство, които са по-близки до тези от Втората световна война, добави Райън, който е работил в координационната клетка за Пакистан и Афганистан към Обединения щаб на САЩ от 2010 до 2011 г.

снимка :

Американските бомбардировачи B-24 Liberator се сглобяват в завода на Ford Willow Run през март 1943 г. (AP Photo)„Втората световна война видя мобилизацията на нациите, каза Райън пред Insider, имайки предвид спечелването на бъдещи войни. „Не става въпрос само за изграждането на още няколко фабрики. Ще видите как нациите трябва да инвестират повече от националното си богатство в неща като хора и боеприпаси и неща като инфраструктура.“

Райън отбеляза, че съобщението на Путин за мобилизация на войски включва призив за мобилизиране на руската отбранителна индустрия.

„Всички се съсредоточиха върху мобилизацията на хората, но той говореше за индустрията“, каза Райън, „Руснаците сега увеличават промишления капацитет, а китайците го правят от доста време.“

Райън противопостави този подход на този на САЩ, които се доказаха като индустриална мощ през 20-ти век, но където служителите на отбраната сега се борят да възстановят запасите си след бурните усилия за въоръжаване на Украйна.

„Правителството на САЩ в различни периоди от своята история е било добро в обосноваването на аргументите за инвестиране в отбраната на други страни, защото отбраната на континенталните Съединени щати започва офшорно“, каза Райън. „Но правителствата все още не са направили убедителна аргументация за този вид инвестиции в сравнение с финансовите императиви, които имат национален смисъл.“снимка :

ВМС самолетоносач Джон Ф. Кенеди
Самолетоносачът John F. Kennedy е сглобен в Huntington Ingalls Industries Newport News Shipbuilding през юли 2019 г. ВМС на САЩ/Huntington Ingalls Industries/Matt Hildreth

Бюджетите за отбрана на САЩ се увеличиха през последните години, но политиците са изправени пред конкуриращ се натиск и имаше, дори призиви за преоценка на това как САЩ харчат за отбрана.

Въпреки тези препятствия Райън каза, че подкрепата за отбранителната индустрия и свързаните с нея сектори също трябва да бъде приоритет.

„Индустриалната мобилизация трябва да се разглежда не само като част от колективния отговор на „войните“, каза Райън пред Insider, „но като част от конвенционалния режим на възпиране, който се опитва да се справи с подобни конфликти.“

Ако Китай или Русия видят разширяване на промишления капацитет на западните страни, „това всъщност може да ги накара да спрат, преди да започнат нещо, което би било доста катастрофално за тях“, каза Райън.

Рейчъл Нострант
Рейчъл Нострант е базирана в САЩ журналистка с публикации в списание New York, VTDigger, Military Times и Defense News. Тя е обхващала теми, включително замърсяване на околната среда извън военните бази, убийството на войник от американската армия Ванеса Гилен, нарастващото напрежение между Китай и Тайван и войната в Украйна.източник

Business Insider
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Борбата за превъоръжаване на Украйна трансформира НАТО по начин, който би бил труден без помощта на Путин

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка