55% от руснаците искат прекратяване на войната, само 27% са за продължаване

Pan.bg 01 дек 2022 | 22:51 views (337) commentaries(0)
img
пан.бгИзтекло проучване на Кремъл показва, че 55% от руснаците искат да видят преговори с Украйна за прекратяване на войната: доклад
Джон Халтивангер
1 декември 2022 г., 20:42 ч

Руският президент Владимир Путин по време на Срещата на върха на ОДКБ на 23 ноември 2022 г. в Ереван, Армения. Getty Images

Изтекло проучване на Кремъл показа, че 55% от руснаците искат преговори за прекратяване на войната в Украйна, според Meduza.
Анкетата също така установи, че само една четвърт от руснаците подкрепят продължаването на войната.
Войната е опустошителна за армията и икономиката на Русия.

Най-добрите редактори ви дават историите, които искате – доставяни направо във входящата ви поща всеки делничен ден.

Съобщава се, че подкрепата за войната в Украйна е спаднала в Русия, според изтекли вътрешни данни от социологически проучвания, поръчани от Кремъл и получени от независимия базиран в Латвия медуза Meduza.

Проучването, проведено от Федералната служба за защита на Русия (FSO), установи, че 55% от руснаците подкрепят мирните преговори с Украйна. Това представлява огромна промяна спрямо анкета на FSO през юли, която установи, че само 32% от руснаците подкрепят преговорите, според репортажа на Meduza. Анкетата, която Meduza каза, че е определена от Кремъл „само за вътрешна употреба“, също показа голям спад в подкрепата за продължаването на войната сред руснаците между юли (57%) и ноември (25%).

Meduza отбеляза, че проучването на FSO не се отклонява значително от публично достъпните данни от независимия Levada Center, който проведе проучване, според което 57% от руснаците на някакво ниво подкрепят започването на преговори с Украйна. Междувременно Левада установи, че само 27% са изразили подкрепа за продължаване на войната.

Непровокираното нахлуване на Русия в Украйна беше опустошително за руските военни и доведе до изолация на Москва както икономически, така и политически, но публичното критикуване на войната, за която Кремъл настоява, че е просто „специална военна операция“, може да доведе руснаците зад решетките.Миналия месец високопоставеният американски генерал каза, че се смята, че Русия е дала приблизително 100 000 жертви във войната досега - удивителен брой за по-малко от година битки. Руският президент Владимир Путин през септември нареди частична мобилизация за справяне с проблемите с жива сила на руската армия, ход, който беше посрещнат с отвращение сред руската общественост и накара много мъже да избягат от страната. Накратко, мобилизацията не е минала добре.

Войната също накара САЩ и техните съюзници да наложат безпрецедентни санкции на Русия. През ноември руската икономика изпадна в рецесия.

В допълнение към огромните бойни загуби и осакатяващите икономически санкции, руските сили бяха принудени да отстъпят, докато Украйна се бори да си върне завоюваната територия. Украйна си възвърна контрола над приблизително 55% от територията, окупирана от Русия след нахлуването, според скорошна оценка на New York Times.
източник

Business Insider
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка