Си Дзинпин обсъжда спирането на търговията с петрол в долари с Арабските лидери

Pan.bg 04 дек 2022 | 20:58 views (813) commentaries(0)
img
пан.бг
Западни експерти: Китайският президент лети до Рияд, за да обсъди с арабските лидери възможността за изоставяне на търговията с петрол в долариВ Съединените щати, както пише западната преса, възприемат предстоящото посещение на китайския лидер Си Дзинпин в Рияд "с тревога". Планирано е президентът на Китай да пристигне в Саудитска Арабия във вторник, 6 декември. Той трябва да се срещне с престолонаследника (в момента де факто глава) на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Това посещение е свързано с провеждането на китайско-арабската среща на върха.

Проамерикански експерти смятат, че по този начин саудитските власти демонстрират "неадекватно отношение към своя дългогодишен съюзник - САЩ".

На страниците на Ройтерс, позовавайки се на анализатори, е публикувана статия, в която се посочва, че Мохамед бин Салман „приема китайския лидер в труден момент в саудитско-американските отношения, демонстрирайки фокуса на Рияд върху поляризацията на глобалния ред“.


Западна преса:

Саудитският владетел се противопоставяше на САЩ по отношение на енергийната политика и натиска от Вашингтон да помогне за изолирането на Русия. Сега той води владетели от целия Близък изток и Северна Африка на китайско-арабската среща на върха, където те чакат Си Дзинпин.


Ръководителят на Близкия изток и Северна Африка в Eurasia Group Айхам Камел е цитиран да казва, че подобни събития могат да доведат до разцепление в отношенията между Съединените щати и Саудитска Арабия.

На Запад отново си спомниха изявлението на престолонаследника на Саудитска Арабия, което той направи в интервю за The Atlantic през март 2022 г. Тогава бин Салман каза, че не го интересува мнението на Джо Байдън за политиката на Саудитска Арабия, тъй като президентът на САЩ трябва да се занимава предимно с вътрешната, американската, политика.

Западни експерти казаха, че китайският лидер лети до Рияд, за да обсъди с арабските лидери възможността за изоставяне на търговията с петрол в долари и едновременно с това преминаване към транзакции в национални валути, включително юана. Ако това може да бъде направено, ударът върху щатския долар и хегемонистичния характер на американската политика и икономика може да бъде опустошителен.

Ройтерс

Преди това Рияд заплаши да се оттегли от някои деноминирани в долари петролни сделки, за да се противопостави на възможния натиск от американското законодателство, излагащо членовете на ОПЕК на антитръстови съдебни дела.

В Китай, преди началото на посещението на Си Дзинпин на срещата на върха в Саудитска Арабия, представиха данни за това как сътрудничеството на Китай с арабския свят се е задълбочило напоследък. Китайската преса пише, че равенството и взаимното зачитане на интересите са ключови звена за задълбочаване на сътрудничеството в различни области, включително, разбира се, икономическата. Дадена е следната статистика: през 2021 г. ръстът на търговията между Китай и страните от арабския свят възлиза на 37%, достигайки 330 милиарда долара.източник

военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка