Путин предупреди за нарастваща ядрена заплаха

Pan.bg 07 дек 2022 | 19:51 views (718) commentaries(0)
img
pan.bg

Заплахата от ядрена война расте, но Русия разглежда подобни оръжия като средство за защита. Това заяви руският президент Владимир Путин на заседание на Съвета за развитие на гражданското общество и правата на човека.

„Заплахата от ядрена война нараства, честно казано. Русия разглежда ядреното оръжие като средство за защита, като възможност за ответен удар“, каза президентът.

Според него, ядрените сили на Русия са в по-напреднало състояние от всяка друга страна в света.

В същото време той отбеляза, че Руската федерация няма да "размахва ядрени оръжия като бръснач по света".

Русия се фокусира предимно върху мирните механизми, но при необходимост е готова да се защити с всички налични средства, добави държавният глава.

„От наша страна може да има само един отговор: последователна борба за нашите национални интереси. Ние така и ще направим. Нека никой не очаква нищо друго. Да, ще го направим по различни начини и средства. На първо място, разбира се, ще се съсредоточим върху мирните средства. Но ако не остане нищо друго, ние ще се защитаваме с всички средства, с които разполагаме“, каза президентът.

Руският лидер отбеляза, че съществуващите досега подходи на международните организации изискват цялостен анализ, тъй като те започнаха да се използват за постигане на съвсем други, далеч не добри цели. „Виждаме, че доктрината за правата на човека се използва за унищожаване на суверенитета на държавите, за оправдаване на западното политическо, финансово, икономическо и идеологическо господство“, подчерта той.

Според него, след започването на „специалната военна операция” от СПЧ на ООН, Съвета на Европа, правозащитните организации внезапно „прозряха” и безсрамно започнаха да демонстрират своята „цинична ангажираност”.

- Темата за допълнителната мобилизация в Русия

В сегашните условия да се говори за допълнителни мобилизационни мерки просто няма смисъл – за държавата и Министерството на отбраната днес това не е необходимо, продължи руският лидер.

По думите му, от 300 000 мобилизирани само половината са в зоната на „специалната операция“, от които 77 000 са в бойни подразделения, а останалите са на втора или трета линия или преминават допълнителна подготовка. Други 150 000 все още са на полигоните и в учебните центрове - това е така нареченият боен резерв, отбеляза президентът.

Политикът подчерта, че руските въоръжени сили в зоната на „специалната операция“ не напускат бойните си позиции.

Путин каза още, че "специалната операция" в Украйна може да се превърне в продължителен процес.

Източник: aa.com.tr Снимка: cdnuploads.aa.com.tr

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка