ISW, анализ: Малко вероятно е Беларус да нахлуе в Украйна

Pan.bg 12 дек 2022 | 09:29 views (324) commentaries(0)
img
пан.бгМалко вероятно е Беларус да нахлуе в Украйна - ISW
"Украинская правда" — понеделник, 12 декември 2022 г., 05:44 ч.

ЛУКАШЕНКО С БЕЛОРУСКИТЕ ВОЕННИ, ИЛЮСТРАТИВНА СНИМКА GETTY IMAGES

Институтът за изследване на войната (ISW) е убеден, че нахлуването в Украйна на беларуската армия е изключително малко вероятно.

Източник: ISW

Подробности: Институтът смята, че натискът на Кремъл върху Беларус да подкрепи руската агресия в Украйна е част от дългосрочни усилия, насочени към консолидиране на по-нататъшен контрол над Беларус.

Докладът на ISW отбелязва, че Кремъл е увеличил натиска върху Александър Лукашенко да формализира интеграцията на Беларус в съюзната държава след беларуските протести през 2020 и 2021 г. По-конкретно, Русия се стреми да създаде постоянна военна база в Беларус и да установи пряк контрол върху беларуските военни и редовно се опитва да използва влиянието си върху сигурността и военните въпроси на Беларус, за да окаже натиск върху Беларус да подкрепи нейното нахлуване в Украйна.

Според ISW руският министър на отбраната Сергей Шойгу се е срещнал с Лукашенко на 3 декември, за да укрепи допълнително двустранните връзки в областта на сигурността, вероятно в контекста на руско-беларуската съюзна държава.

Анализаторите на института смятат, че Беларус е малко вероятно да нахлуе в Украйна поради вътрешната динамика в страната. ISW по-рано оцени, че Лукашенко няма намерение да воюва в Украйна поради възможността от подновяване на вътрешните вълнения, ако неговият апарат за сигурност бъде отслабен от участието във войната в Украйна. Анализаторите отбелязаха, че през 2020 и 2021 г. Лукашенко разчиташе на елементи от беларуските въоръжени сили като допълнение към беларуските служби за сигурност, за да потуши народните протести срещу неговото управление.

„Участието на голяма част от този апарат за сигурност във войната в Украйна вероятно ще направи Лукашенко уязвим за по-нататъшни безредици и съпротива. Лукашенко също е вероятно да е наясно, че нахлуването в Украйна би подкопало доверието в него като лидер на суверенна държава страна, като става ясно, че усилията на Русия да осигури пълен контрол над Беларус се увенчаха с успех“, подчертават анализаторите.


В същото време ISW смята, че влизането на Беларус във войната в най-лошия случай ще принуди Украйна временно да отклони персонал и техника от сегашната фронтова линия. Например заместник-началникът на украинския генерален щаб Олексий Громов каза по-рано, че теоретично във войната с Украйна могат да участват 15 000 беларуски военнослужещи и до 9 000 руски военнослужещи, дислоцирани в Беларус. Анализаторите обаче са убедени, че дори ако Лукашенко мобилизира значително по-голям брой от войските си, за да атакува Украйна, армията на Беларус пак ще бъде малка сила, която няма да може да постигне значителен оперативен успех.

Според ISW руска или беларуска офанзива от Беларус няма да може да прекъсне украинските логистични линии към Запада.

"Беларуската инвазия няма да може да направи такъв пробив, както няма да може сериозно да застраши Киев. В най-лошия случай влизането на Беларус във войната ще отвлече вниманието на украинските сили от сегашната фронтова линия в Източна Украйна “, се казва в доклада на института.

Основни констатации на ISW за 11 декември:

На 11 декември Министерството на отбраната на Русия опроверга слуховете, че генерал Валерий Герасимов е подал оставка или е бил отстранен от поста началник на Генералния щаб.
Украински и руски източници съобщават, че продължават боевете на линията Сватове-Креминна и край Лиман при лоши метеорологични условия.
Един от руските блогъри съобщи, че руските сили са прехвърлили повече от 200 единици техника от посоката на Херсон в посока Купянск, а геолокационни кадри показват, че руските танкове Т-90 в района на Луганск се насочват на запад.
Руските сили са постигнали малки териториални придобивки около Бахмут, тъй като руски и украински източници съобщават, че битките продължават в района. Представител на въоръжените сили заяви, че окупационните сили са променили тактиката, преминавайки от използването на батальонни тактически групи (БТГр) към по-малки щурмови групи за настъпателни операции.
Руски и украински източници твърдят, че украинските сили са ударили Скадовск, Голям Пристан, Олешки и Нова Каховка в Херсонска област, където минават основните руски логистични линии.
Руски и украински източници съобщиха, че украинските сили са ударили руска военна база в Мелитопол, Запорожка област.
Украински официални лица съобщиха, че руските окупационни власти са засилили мерките за принудителна мобилизация в окупирана Украйна. Руски блогъри твърдят, че руските войски са изправени пред недостиг на кръв за ранени военни и провеждат кръводарителски акции в окупирания Крим.
Украинска партизанска група пое отговорност за подпалването на руски военни казарми в Крим. Украински и руски официални лица съобщиха, че руските власти продължават да филтрират и репресират правоприлагащите органи в окупирана Украйна.
източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка