Припомняме: Ще има ли смени в правителството на Украйна и командването на ВСУ

Pan.bg 16 дек 2022 | 02:50 views (822) commentaries(0)
img
пан.бг

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >Ти си единствения. Ще има ли ротации в правителството и командването на Въоръжените сили
Роман Кравец, Роман Романюк — четвъртък, 18 август 2022 г., 08:00
колаж: Андрий Калистратенко

Ако някой трябваше да напише класическа софоклианска трагедия за живота на Володимир Зеленски, най-важният катарзисен момент в нея биха били експлозиите в Киев рано сутринта на 24 февруари 2022 г.

До онзи ден действието на тази конвенционална драма ще се развива в сюжета как опитен комик е избран за президент и се опитва да бъде това. Но след 24 февруари започва съвсем различна игра с други залози, основният от които е място в историята.

Зрителите ще спорят дълго за събитията от първо действие и ролята на Зеленски в подготовката/не подготовката на страната за война.

Но когато първата ракета избухна и сянката на Мариупол или Бородянка зловещо надвисне над безчувствения театър, главният герой ще има само миг да вземе най-важното решение в живота си. Да избяга и да завърши монолога си вече зад кулисите или да остане и да се опита да събере пълна публика ?

И героят на Зеленски, изправен пред нечувана заплаха, избра битка и ще разбие аплодисментите, и ще напусне сцената победоносно.

Но за истинския президент на истинска Украйна, за да се случи този момент на аплодисменти, е необходимо да спечели войната срещу Путин и неговата безкрайна армия.

Веднага щом победата бъде постигната, перспективите за членство в ЕС ще станат реални, както и наистина "голямо" строителство и систематично превъоръжаване като основна гаранция за сигурността на Украйна. И като цяло нов световен ред, в който Украйна на Зеленски може да се превърне в регионален лидер, поне за Източна и Централна Европа.

Но за да се бори по-нататък, Зеленски трябва да реши две изключително трудни задачи: да предпази икономиката от колапс и да осигури осезаеми успехи на армията на фронта.

Без значение какво трябва да се направи за това и без значение кой трябва да бъде уволнен за това: било то министър-председателят Денис Шмихал или ръководителят на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни.

"Украинска правда" разследва защо расте недоволството на президента от кабинета му и имат ли основание задкулисните разговори за евентуална смяна на името на вратата на кабинета на главнокомандващия на Въоръжените сили.
Икономика и ШмихалПремиерът Денис Шмихал идеално се вписа в правителствената структура на Володимир Зеленски.

Той научи два ключови принципа за оцеляване в такава система: липса на политическа амбиция и пълна отчетност, съчетана с абсолютна лоялност. Между другото, този неписан набор от правила продължава да работи и по време на война.

„Не познавам друг човек, който като ръководител на изпълнителната власт би могъл да приеме толкова строги правила на ново подчинение, че сам да не можеш да направиш нищо особено. Всички ключови решения съгласуваш първо с ръководителя на Службата, а след това директно с президента," - обяснява един от настоящите държавни служители не е протоколно.

„Не мисля, че е възможно да се намери друг министър-председател, който да се съгласи да превърне правителството в „клон на Службата“ . Разбирате, че когато хората получат позиции, обикновено започват да изучават своите конституционни правомощия. Конституцията и сегашната ситуация, меко казано, са много различни“, допълва усмихнат горепосоченият събеседник от кабинета.

Никой обаче не отменя емоционалните решения на държавното ръководство. УП вече писа, че от края на пролетта МС трупа умора от кабинета на Шмихал.

Снимка: kmu.gov.ua

Факт е, че освен лоялност и контролируемост, войната наложи на правителството и друго важно изискване – бързи и нестандартни решения.

С края на лятото тази нужда значително се засилва - на всички нива на управление има разбиране, че страната ще се изправи пред най-трудния есенно-зимен сезон в цялата история на независимостта.

Кметът на Киев Виталий Кличко директно съветва киевчани да си купуват топли дрехи за зимата, в случай че има прекъсвания на подаването на газ и електричество.

Но отоплителният сезон няма да е най-голямото предизвикателство, защото държавата трябва да продължи да се бори, да поддържа икономиката, да намира ресурси, за да поддържа поне минимално комфортен живот.

Освен всичко това има още една голяма задача от кабинета на президента към министрите - да направят ясен икономически план за развитието на страната по време на война.

Премиерът Шмихал вече представи правителствения „план Маршал“ на инвестиционна конференция в Лугано, Швейцария, на 4 юли. От тази конференция обаче все още няма осезаеми резултати.

"Обеща на Зеленски да донесе милиарди от Лугано, а донесе "няколко пачки". Президентът много се ядоса ", казва близък до МС събеседник.

Освен проблемите със сигурността и икономиката, за управляващите остава още едно – емоционалната умора на обществото.

Всъщност комплекс от предизвикателства виси пред кабинета на министрите, в резултат на което ротация в правителството може да се случи още след месец - два.

"В момента няма министерски интервюта в Службата. Всичко ще зависи от това как ще дойде кабинетът през есента и зимата. Тези министри, които не се справят както трябва, са изложени на риск от оставка. Ако ситуацията е много лоша на всички фронтове, тогава целият кабинет ще напусне“, казва един от членовете на екипа на президента.Въпреки факта, че Банкова /МС/ е доста предпазлива по отношение на ротациите в правителството, служители от различни нива изричат ​​няколко имена за потенциален заместник на Шмихал в разговори с журналисти от "УП" вече повече от месец.

Това са заместник-ръководителят на кабинета на президента Ростислав Шурма, който "има много креативни идеи", министърът на инфраструктурата Александър Кубраков, който "израсна по време на войната". И интересното е, че някои държавни служители не отхвърлят появата на неочакван кандидат за премиер в лицето на министъра на отбраната Алексей Резников.

Също така, както кабинетът на министрите обяснява неофициално, има група министри, които никой няма да пипа в близко бъдеще.

Това са министърът на цифровата трансформация Михайло Федоров, министърът на инфраструктурата Александър Кубраков, министърът на вътрешните работи Денис Монастирски, първият вицепремиер на икономиката Юлия Свириденко, министърът на финансите Сергей Марченко. И, разбира се, няма коментари за новоназначения министър на социалната политика Оксана Жолнович.

"Ние общуваме редовно, идваме на Банкова. Честно казано, нямаше дори намек, че ще има някаква ротация на министри. Но вие сами разбирате много добре, че никой не е защитен от това. Може би някакво емоционално решение изведнъж ще се случи и " утре" ще се свика Съветът, че някой ще бъдете освободен“, споделя разсъжденията си източник, близък до кабинета.

През последните две седмици в "УП" все по-често се чува информация, че министърът на отбраната може да бъде сменен през есента.

Има голяма вероятност поради добрите отношения с президента и шефа на канцеларията Резников да остане в екипа, ако не на поста министър-председател, то някъде в кабинета на министрите на друга позиция.

Но най-интересното е, че новият кандидат за поста министър на отбраната се казва... Валерий Залужный.

Двама командири

„УП“ писа за спецификата на отношенията между Зеленски и Залужни още през април. След това, след ръководителя на медийната дейност на комисията и в резултат на изборните му перспективи, чувствителната към подобни неща, администрация на президента заподозря Залужний в подготовка за политическа кариера.

За щастие напрежението между главнокомандващите не стана публично достояние. Залужни изчезна от медийното пространство, свеждайки присъствието си до репортажи за международни разговори и видеоклипове за използване на западни оръжия. Това имаше успокояващ ефект върху ОП.

Показателен факт: Залужни не даде нито едно интервю по време на войната и дори не говори за пътуванията си на фронта, така че медийната му дейност да не дразни никого отново.

Всички опити на "УП." директно или чрез сътрудници да получи коментари от Залужни за текста също бяха неуспешни.

Единственият път, когато имаше нещо подобно на конфликта между президента и Залужни в публичното пространство, беше историята с разрешенията за прехвърляне на наборници.

След това Зеленски записа отделно видеообръщение с искане Залужний да отмени решението и повече да не взема такива решения „без него“. Това изглежда беше краят на конфликта.


Изведнъж през последните дни темата за оставката на Залужни стана топ тема сред руските пропагандисти и техните мрежи за влияние в Украйна.

В ефира на своите канали руснаците открито обсъждат важността на раздухването на конфликта Зеленски-Залужни и когато испанският блогър на Кремъл Анатолий Шарий и групата канали в Telegram, свързани с него, започнаха да пишат за това, нямаше съмнение, че руснак беше стартирал информационната операция.

Очевидно за руснаците конфликт във военно-политическия елит на Украйна би бил много подходящ през зимата. Както се казва, ако го нямаше, трябваше да го измислят.

В силовото крило на президентския екип на "УП" на няколко пъти се чу идеята за евентуална смяна на председателя.

Това обаче не се случи в истерични тонове на пропаганда, а като работен въпрос, респектираше и името на евентуалния наследник на Залужни.

Става дума за командващия Сухопътните войски генерал Сирски. След спечелената битка за Киев под негово ръководство, кандидатурата му едва ли ще повдигне въпроси. До момента на публикуване на статията не беше възможно да се получи коментар от самия генерал за "УП".

Така че въпросът не е, че Службата обмисля кадрови проблеми, а защо се случва това.

„Зеленски изисква резултати още сега. Какво е резултат? Очевидно това са завоювани територии. А Залужний е много внимателен към войната и не е готов да поема рискове, ако не знае със сигурност, че операцията ще завърши с успех“, - обяснява пред "ЮП" един от влиятелните събеседници от силовото крило на екипа на Зеленски.

Сега любимият военен на Зеленски стана шефът на Министерството на вътрешните работи и комуникациите Кирило Буданов. Именно той е отговорен за повечето от нашумелите операции от последните месеци, като се започне от доставката на оръжия за Азовстал, щурмовете на Змийни или различни видове "операции" в Крим и Русия.

"Буданов има авантюристичен характер, затова президентът го харесва. Той е страхотен диверсант, трябва да го признаете. Кирил измисли някаква спецоперация, бързо я реализира и тогава всички социални мрежи гърмят, казват, Кримският мост гори и така нататък“, - обяснява събеседникът от комисията по отбрана на Съвета.

снимка: Facebook Валерий Залужный

Очевидно е, че с повече от 2000 километра фронт Залужни не може да предложи толкова рисковани, но ефективни проекти. И подобна постановка на въпроса противоречи на логиката на неговата позиция.

Мащабните действия на въоръжените сили изискват големи средства, концентрация на въоръжение, техника, припаси и боеприпаси. Докато всичко това не е в достатъчно количество, е безотговорно, ако не и престъпно, да се изисква контранастъпление или широкомащабни операции на въоръжените сили.

Но също така е невъзможно постоянно да се отлагат всякакви опити за отвоюване на териториите, смята Зеленски. Както обясняват събеседници на "УП" във военните среди, в Русия се е появила голяма стратегическа криза, преди всичко кадрова.

Без преувеличение целият украински народ воюва срещу Руската федерация, вместо това Путин воюва само с армията си. И още през първите месеци тя загуби толкова много ударни части в Украйна, че в момента е много ограничена в способността си да провежда широкомащабни операции.

Руснаците активно търсят подкрепления сред народите от Централна Азия, дори КНДР е готова да изпрати 100 000 свои войници в Украйна. Засега подобна перспектива изглежда доста екзотична. Но възможността Руската федерация да получи 100-150 хиляди бойци, дори и по този начин, не може да не е тревожна.

Ако това се случи, прозорецът на възможността за украинско контранастъпление може да се затвори за дълго време.
В крайна сметка, ако президентът реши да извърши кадрови ротации, той формално има пълното право да го направи. И го използва повече от веднъж. В сегашното правителство е по-лесно да се преброят министрите, които не са сменяни , отколкото тези, които са се хвърлили на този влак вече в движение.

Досега смяната на премиер, министри или главни прокурори беше безболезнена за Зеленски. Ротацията в командването на Въоръжените сили обаче може да стане нещо ново.

Мащабът на реакцията на подобно решение в обществото и най-вече във военните среди не може дори да се предвиди сега.

На първо място, през 6-те месеца пълномащабна война Залужни стана нещо повече от военен, той вече е символична личност.

Второ, той действа като магнит за хора, които не възприемат
дори самия Зеленски, като по този начин обединява различни политически лагери в една сила.

Загубата на това мълчаливо единство определено не е това, от което Украйна се нуждае в лицето на нов кръг от война, трудна икономическа есен и доста апокалиптични перспективи за зимата.

Роман Кравец, Роман Романюк, UP
източник


Українська правда


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Припомняме: Ще има ли смени в правителството на Украйна и командването на ВСУ

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка