ISW: Путин ще притиска Лукашенко за руска атака срещу Украйна от Беларус

Pan.bg 17 дек 2022 | 10:19 views (775) commentaries(0)
img
пан.бг

Путин ще окаже натиск върху Лукашенко и ще навакса страха от руска атака срещу Украйна от Беларус – ISW
Олга Глущенко — събота, 17 декември 2022 г., 03:56

Анализатори от Института за изследване на войната (ISW) предполагат, че посещението на руския президент Владимир Путин в Минск е възможност за оказване на натиск върху белоруския диктатор Александър Лукашенко и засилване на информационната операция относно евентуално руско настъпление от територията на Република Беларус.

Източник: ISW

Подробности: Руските сили проведоха деветата си широкомащабна ракетна кампания срещу критична украинска енергийна инфраструктура на 16 декември и започнаха една от най-големите ракетни атаки срещу Киев досега.

Институтът отбелязва, че руските удари продължават да представляват значителна заплаха за украинското цивилно население, но не подобряват способността на руските сили да провеждат настъпателни операции в Украйна.

Според анализатори заместник-председателят на Съвета за национална сигурност на Русия Дмитро Медведев е направил провокативни, но неуместни коментари в подкрепа на текущите информационни операции, насочени към отслабване на подкрепата на Украйна от Запада.

Руският президент Владимир Путин вероятно ще притисне беларуския президент Александър Лукашенко за отстъпки относно руско-беларуската интеграция на среща на 19 декември, първата среща на Путин с Лукашенко в Минск от 2019 г. насам, предполагат военни експерти.

Както подчертава ISW, Лукашенко вече създава информационни условия за отхвърляне на руските искания за интеграция, както прави от десетилетия.
ВИДЕО НА ДЕНЯ
Реклама: 2:57

Освен това, отбелязва институцията, посещението на Путин в Минск може да показва, че Путин се опитва да създаде условия за нова оценка на най-опасния курс на действие: възобновяване на офанзивата срещу Украйна - вероятно в северната част на Украйна или срещу Киев - през зимата на 2023 г.

Експертите добавят, че в момента ISW оценява вероятността от руско нахлуване в Украйна от територията на Беларус като ниска, но възможна. А срещата на двамата диктатори има за цел „да засили руската информационна операция, целяща да убеди украинците и жителите на Запада, че Русия може да атакува Украйна от територията на Беларус“.

Ключови констатации на ISW:

Руските войски нанесоха поредната серия от мащабни ракетни удари по територията на Украйна и една от най-големите ракетни атаки на Киев досега.
Руските удари продължават да представляват значителна заплаха за украинското цивилно население, въпреки че не подобряват способността на Русия да провежда нападателни операции.
Медведев направи провокативни, но неуместни коментари в подкрепа на продължаващите информационни операции, насочени към отслабване на западната подкрепа за Украйна.
Путин вероятно ще окаже натиск върху президента на Беларус Александър Лукашенко да продължи да подкрепя войната на Русия в Украйна на среща в Минск на 19 декември.
Лукашенко вече създава информационни условия за отхвърляне на руските искания за интеграция.
Предстоящото посещение на Путин в Минск може да означава, че той създава условия за нова офанзива от беларуска територия.
Срещата между Путин и Лукашенко вероятно ще доведе до отделна руска информационна операция, целяща да пречупи волята на Украйна и желанието на Запада да подкрепи Украйна.
Съобщава се, че руският президент Владимир Путин е пренебрегнал най-лошите оценки за потенциалните щети за руската икономика, преди да започне пълномащабна инвазия в Украйна.
Русия продължава да има икономически проблеми, които са пряко следствие от войната в Украйна.
Руските войски извършиха контраатаки в района на Сватовой и Креминная.
Окупаторите продължиха настъпателните действия в направленията Бахмут и Авдиев-Донецк.
Нашествениците също продължиха да провеждат отбранителни мерки на левия (източния) бряг на река Днепър.
Руското ръководство вероятно ще има затруднения с набирането на допълнителни военнослужещи по договор, въпреки продължаващите усилия за това.
Руските окупационни власти продължиха да превземат обекти на гражданската инфраструктура за лечение на ранени руски военнослужещи и оказване на помощ на руските войски, действащи в окупираните територии.
източник


Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка