Място на военната мощ: 80 години Пентагон

Pan.bg 16 яну 2023 | 14:02 views (295) commentaries(0)
img
Място на военната мощ: 80 години Пентагон


От историята

През 30-те години военното министерство на Съединените щати се намираше в 17 отделни сгради на територията на Вашингтон. С избухването на Втората световна война стана очевидно, че е необходима концентрация на военно командване. Затова през май 1941 г. военният министър на САЩ Хенри Л. Стимсън моли президента Франклин Рузвелт да разпредели допълнителна територия за военното министерство. Така беше взето решение да се построи нова сграда в Арлингтън, Вирджиния, която трябваше да бъде „широка, но не висока“ и с минимално използване на стоманени конструкции.


Новата сграда е проектирана от архитекта Джордж Бергстром (1876–1955). Строителството е извършено от John McShane Construction Company от Филаделфия. Макшейн стана известен като "Човекът, който построи Вашингтон". От страна на армията строителството се ръководи от полковник Лесли Гроувс от строителните войски на армията на САЩ, технически директор на проекта Манхатън. Работата по конструкцията започва на 11 септември 1941 г. След японската операция на Пърл Харбър сградата е построена с ускорени темпове, работейки денонощно. 15 януари 1943 г. строителството е завършено.

Най-голямата сграда на 20-ти век е издигната за 16 месеца от стоманобетон и се превръща в една от най-иновативните конструкции на този период. Като облицовъчен материал е използван варовик от Индиана. Архитектите основно изоставиха италианския мрамор по политически причини - фашистка Италия беше съюзник на Третия райх.

Поради икономиите на стомана по време на Втората световна война сградата няма асансьори. Друга особеност е, че в Пентагона има два пъти повече тоалетни, отколкото се изисква от санитарните стандарти. Това се дължи на факта, че по това време в САЩ все още е в сила расовата сегрегация: за белите и черните са предвидени отделни сектори – отделни конферентни зали, кафенета и тоалетни.

Изграждането струва на американския бюджет над 83 милиона долара. По това време това беше много голяма сума. Сградата има пет надземни и два подземни етажа, височината на надземната част е 23,5 м. Петоъгълната сграда на Пентагона има пет фасади: с достъп до еспланадата (широко пространство пред сградата), с метростанция , с излаз на южен паркинг, с хеликоптерна площадка, с излаз на реката.

Всичките пет страни на сградата са равни, всяка от тях е дълга 281 м. Целият периметър е около 1405 м, а общата площ на петте етажа е 604 000 м² (това е два пъти повече от размера на Емпайър Стейт Билдинг). Въпреки големите размери на сградата, преминаването от една част на сградата до друга е лесно - отнема само няколко минути, тъй като целият комплекс е пресечен от множество коридори (дължината им е почти 30 км). Според неофициалната версия сградата има не 2, а 10 подземни етажа. И множество подземни тунели се простират на десетки километри.


Защо Пентагона?

Пентагон означава "петоъгълник" на гръцки. Петоъгълната форма на сградата е избрана поради терена: скиците на проекта са създадени, като се вземе предвид фактът, че на това място има няколко пътя, които се пресичат под ъгъл от 108 градуса и това е ъгълът на изграждане на петоъгълникът (петоъгълник). В резултат на това петоъгълната сграда органично се вписва в транспортната инфраструктура и проектът е одобрен. Тогава президентът Рузвелт реши, че бъдещата сграда ще блокира гледката от гробището Арлингтън към Вашингтон, така че строителната площадка беше преместена надолу по течението на река Потомак, оставяйки самото оформление на сградата същото.

Централната морава на сградата също има формата на петоъгълник и неофициално се нарича "Ground Zero" - "Пойнт Зиро". Той получава този прякор по време на Студената война. Смятало се, че това място ще бъде първата цел на съветските ракети в случай на ядрена война.

Това е символът на въоръжените сили на Съединените американски щати и един от американските командни центрове. Тук се намират отделите на армията, флота и военновъздушните сили, кабинетът на министъра на отбраната, Обединеният комитет на началник-щабовете и други отдели. Това е истински малък град, в който работят повече от 25 хиляди души. Разполага със собствен парк, кафенета, ресторанти, банки, магазини, офиси и различни организации, които осигуряват живота на Пентагона.

В продължение на 80 години около този комплекс от сгради се развиват много митове и истории. До голяма степен благодарение на вниманието на пресата и киното. Пентагонът се превърна в един от символите на Съединените щати и американската военна мощ. Пентагонът от гледна точка на жителите е място, където се решава съдбата на света. От друга страна сградата на Министерството на отбраната на САЩ е отворена за обиколки. Пентагонът се посещава от десетки хиляди посетители всяка година.

Автор:
Александър Самсонов
Използвани снимки:
https://en.wikipedia.org/


източник


Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка